Сега четете
Тленните останки на патриарх Неофит са изложени за поклонение в катедрала „Св. Александър Невски“

Тленните останки на патриарх Неофит са изложени за поклонение в катедрала „Св. Александър Невски“

Тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит са изложени днес за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, а погребението му ще е на 16 март, каза пред журналисти след вчерашното извънредно заседание на Светия синод за кончината на Негово Светейшество Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод.

На своето извънредно заседание Светият синод в пълен състав по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който почина на 13 март, и на основание на член 42 алинея първа от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), старшият член на намаления състав на Светия синод – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, встъпи временно във функциите на наместник-председател на Светия синод, съобщи вчера митрополит Киприан.

Той каза, че след като е обсъдил въпроса за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит, Светият синод е решил, че на 15 март от 9:00 ч. тленните останки на блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

На 16 март, в събота, в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена, съобщи Старозагорският митрополит Киприан.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде временен наместник до вторник или сряда през другата седмица, когато официално ще бъде избран наместник-председател на Светия синод. Той, заедно със Светия синод, ще проведе избора за нов български патриарх, каза Старозагорският митрополит Киприан. Той заяви, че Светият синод ще реши кой да е този наместник-председател.

Митрополити от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) и свещенослужители се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма „Св. Марина“, в двора на Софийската митрополия.

Вижте и

Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх Неофит, който почина късно вечерта на 13 март след продължително боледуване във Военномедицинската академия.

В храма „Св. Марина“ беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната служба се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влизат и миряни, които да изразят своята почит и да се простят с българския патриарх Неофит.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре