Сега четете
Глобалното търсене на петрол през първото тримесечие надхвърля очакванията, обяви Международната агенция по енергията

Глобалното търсене на петрол през първото тримесечие надхвърля очакванията, обяви Международната агенция по енергията

Глобалното търсене на петрол през първото тримесечие на 2024 г. расте по-бързо от очакваното, подхранвано от подобрените перспективи в САЩ и увеличаването на търсенето на танкери, които да заобикалят Африка, за да се избегнат атаките на хусите, обяви Международната агенция по енергията (МАЕ) в месечния си доклад, цитиран от Франс прес.

 

Търсенето през периода се очаква да достигна 102,03 милиона барела дневно или с 1,7 милиона повече от първото тримесечие на 2023 г. и с 270 000 барела над предходната прогноза.

 

Агенцията изтъква, че най-сериозна тежест в ръста на търсенето оказва развитието на пазара в САЩ, подкрепен от „относително динамична икономика“.

 

„Нарушените международните търговски пътища заради действията на хусите в Червено море удължават продължителността на плаванията и така увеличават търсенето на гориво“, изтъква МАЕ.

 

Вижте и

Йеменските хуси обстрелват търговски кораби, преминаващи през Червено море, от ноември насам в подкрепа на палестинците в Газа.

 

И макар растежът на търсенето за годината като цяло да е ревизиран нагоре със 110 000 барела дневно спрямо предходната прогноза, темпът на растеж може да се забави до нива близки до историческите тенденции, отбелязва МАЕ и допълва, че това обаче няма да попречи на търсенето да достигне исторически връх

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре