Сега четете
ИПИ направи класация къде са най-високите средни заплати у нас

ИПИ направи класация къде са най-високите средни заплати у нас

Малки общини с голяма индустрия за поредна година оглавяват класацията на най-високите заплати у нас. Това показва карта на средната брутна месечна заплата по общини, огласена днес от Института за пазарна икономика. Институтът я изготвя в рамките на своята инициатива за разпространение, визуализация и анализ на общински данни – „265 истории за икономика”. Данните са за 2022 г., тъй като това е и последната статистика на такова детайлно ниво, налична в НСИ.

 

Най-високата средна брутна месечна заплата отново е в община Челопеч – 3398 лв. Там доходите се определят от златодобивното предприятие на канадската „Дънди прешъс металс“. На второ място е средната заплата в община Козлодуй – 2949 лв., която идва от АЕЦ. На трето място е изненадата в тазгодишното издание на картата – община Кнежа с 2813 лв. Този пробив се дължи на силно развитото зърнопроизводство и най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., коментират от ИПИ.

 

На четвърта позиция е Столичната община с 2475 лв. средна заплата, следвана от общините Раднево (2450 лв.), Пирдоп (2440 лв.) и Гълъбово (2260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2156 лв.), Панагюрище (2050 лв.) и Божурище (1925 лв.).

 

За поредна година прави впечатление, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района, посочват от ИПИ. В ТОП 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната.

 

zaplati_bg_2024.jpg

 

Вижте и

Сред големите областни центрове, без София, най-високите средни възнаграждения са в : община Варна – 1642 лв. (17-о място в страната) и община Пловдив – 1584 лв. (22-ро място в страната). Припомняме какви са последните данни за средната заплата по области, които са за септември 2023 г. – в София е 2772 лв., в област Варна е 1980 лв., в Стара Загора – 1945 лв., в област Пловдив – 1800 лв.

 

Отново се наблюдава силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра. В топ 25 по заплати в страната влизат 1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) общините Марица и Куклен до Пловдив.

 

Положителните процеси от последните години водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2018-2022 г., посочват от ИПИ. Средната заплата на наетите в 215 общини в страната бележи ръст между 40 на сто и 70 на сто за четири години. В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50 на сто в периода 2018-2022 г. Най-висок ръст се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. В района на Крумовград също се наблюдава сериозен ръст на възнагражденията

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре