Сега четете
Няма заповед нито за демонтаж, нито за реставрация на Паметника на Съветската армия

Няма заповед нито за демонтаж, нито за реставрация на Паметника на Съветската армия

Няма заповед за реставрация, както и за демонтаж на Паметника на Съветската армия, обясни пред медиите в Народното събрание председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов, след проведените два председателски съвета. Те се наложиха заради невъзможност сутринта депутатите да започнат работа и да обсъдят предвидените законопроекти, сред които вторите четения на бюджетите на НЗОК и ДОО, заради протестните действия на „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Депутатите от трите формации се струпаха около парламентарната трибуна с различни мотиви – „Възраждане“ и левицата, заради паметника, а ИТН, заради премените в Конституцията. Това наложи прекъсване на заседанието и свикване на един, а след него и на още един председателски съвет.

Бяхме на председателски съвет, на който изискахме да получим информация дали действително има заповед за каквито и да било действия, предприемани в Княжеската градина – оказа се, че нищо подобно няма, обясни Костадинов. Изслушахме юристконсулта на областната управа, който ни обясняваше как се е задвижвала процедурата през времето с темпове, които наистина са още в началото на тази година, отбеляза той. Няма заповед за демонтаж, категоричен е Костадинов. По думите на лидера на „Възраждане“ председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски им е предложил да се обърнат към съда. Изведнъж, продължи той, се оказа, че, всъщност, не говорим за демонтаж, а за реставрация. Няма нито заповед за реставрация, нито за демонтаж, обяви лидерът на „Възраждане“. И уточни, че има документи за обследване през 2019 г. за големи пукнатини в монумента, но това не било мотив за отстраняване на такъв паметник.

Когато поискахме от управляващото мнозинство да прояви политическа воля и да спре процеса, те казаха, че няма да го направят, обясни още Костадинов. И ние им казахме, че в този случай нашето право според Изборния кодекс е да не позволим това беззаконие да продължава, така ще бъде всеки ден, докато не спрат. Същото нещо засяга и действията по отношение промените в Конституцията, допълни той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре