Сега четете
Италиански антиглобалисти осъдиха натиска

Италиански антиглобалисти осъдиха натиска

Италиански антиглобалисти осъдиха натиска

върху Украинската Православна Църква и подкрепиха религиозната свобода

В понеделник, 27 ноември, в Sala Capranichetta на Hotel Nazionale в POME (Piazza Montecitorio 101) се проведе кръгла маса, организирана от Центъра за средиземноморски и евразийски изследвания в сътрудничество с Polis Etica, озаглавена: „Европейска сигурност или несигурност? В търсене на изгубената стабилност“.

В кръглата маса взеха участие:

генерал Пиеро Лапорта – бивш дивизионен генерал от Генералния щаб на италианската армия.

подполковник Фабио Филомени – офицер от запаса

д-р Федерико де Ренци – ръководител на Туранския клон на ЦСЕИ.

д-р Марко Паломби – икономист, експерт по военна икономика.

проф. д-р Александър Дел Вале – специалист по геополитика и Близкия изток, професор в Рим и Париж.

Драгана Трифкович – директор на Центъра за геостратегически изследвания в Белград.

проф. Нино Галони – икономист, бивш генерален директор на Министерството на труда и икономиката.

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската Патриаршия не можа да се изкаже, тъй като беше зает с важна среща във Виена, но все пак изпрати приветствие към участниците в конференцията.

Втората част с въпроси към докладчиците от страна на журналисти и представители на неправителствени организации беше ръководена от д-р Гуидо де Симоне, предприемач и основател на Polis Etica.

На конференцията бяха обсъдени военната помощ за Украйна и контролът над въоръжението, възможността страните от НАТО да продължат да оказват помощ с оглед на пустеещите складове, енергийната сигурност и въпросите, свързани с правата на човека. Сред останалите обсъждани въпроси бяха мащабните нарушения на религиозната свобода в Украйна, а именно опитът за законодателна забрана на Украинската Православна Църква и заграбването на православни храмове. Според участниците в конференцията подобни ситуации през последните години са се случвали и на Балканите, по-специално в Македония и Черна гора. Религиозната свобода трябва да бъде един от крайъгълните камъни на европейското мислене, подчертаха участниците в дискусията.

Вижте и

В заключителната декларация се подчертава, че днес не съществува западна стратегия за преодоляване на настоящата ситуация на глобален хаос, като участниците в конференцията обвиняват САЩ за изострянето на ситуацията в Израел и Украйна. Същевременно се посочва, че ескалацията на напрежението не съответства на националните интереси на Италия, чиято армия се обучава изключително в рамките на отбранителната военна доктрина. Изтъква се, че изборът в полза на тотална конфронтация с Русия се е провалил: икономиката на Москва расте, популярността на Путин е все така висока, докато ръстът на европейския БВП е убит от икономическата война.

„Европа е подложена на атака не само от икономическа, но и от духовна гледна точка. За част от Запада Православието е по-голяма опасност от ислямския фундаментализъм. Примери за това могат да се видят в Косово и Метохия, в Македония, в Черна гора, а напоследък и в някои балтийски страни. Американските спецслужби работят за създаването на разколнически „църкви“ с геополитически цели; в частност украинският парламент одобри закон за забрана на Православната Църква, което предизвика реакцията на Руската Православна Църква, която публикува документ, в който подкрепя понятието човешки права, свързано с морала“, се посочва в декларацията на конференцията.

Италианските антиглобалисти предложиха на италианските и европейските институции да възприемат различна визия, основана на мирното съжителство на държави с различни системи. „Ние не сме противници и врагове на Русия, Китай или Палестина, а техни потенциални икономически и културни партньори“, гласи списъкът с предложения. Предлага се също така да се откажем от двойните стандарти в геополитиката и да започнем мирни дипломатически преговори в Украйна и Палестина, за да гарантираме стабилност и сигурност за всички въвлечени страни.

По статията работи: Василианна Мерхеб

Източник: https://baznica.info/2023/11/italyanskie-antiglobalisty-osudili-davlenie-na-upc-i-podderzhali-religioznuyu-svobodu/

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре