Сега четете
Делото за изборите за кмет на София продължава догодина

Делото за изборите за кмет на София продължава догодина

Делото за изборите за кмет на София продължава догодина. Това реши Административният съд в София. Причината е, че все още не е готова експертизата, назначена от съда.

 

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Полина Витанова заяви, че на изборите в столицата са заведени малко над 300 протокола за проблеми с машинното гласуване.

 

Доведен от жалбоподателите свидетел, член на Секционната избирателна комисия, разказа, че в деня на балотажа е имало проблем с машина. На моменти устройството е принтирало некоректно. Едната бюлетина е излизала с правилните атрибути, а на другата са отпечатвани само цифри или е излизала празна. След смяна на ролката, проблемът е бил частично решен. Въпреки това до 13:00 часа в деня на балотажа не е имало ясно указание как да се действа и затова на хората, чиито машинни гласове не са били отпечатани коректно, не е била дадена възможност да гласуват на хартия.

 

Според Витанова Централната избирателна комисия е издала две разнопосочни писма как да се гласува и как да се отчитат гласовете в тези случаи. По думите на председателя решението на ОИК за избора на Терзиев е правилно.

 

Вижте и

Витанова каза, че изборите могат да бъдат отменени, ако съдът разпореди повторно броене на бюлетините и то установи съвсем различен резултат, или ако бъдат констатирани тежки нарушения на изборния процес.

 

Процесът е по жалба на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев за кмет на София. Делото продължава на 19 януари.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре