Сега четете
Открито писмо до акад. Денков

Открито писмо до акад. Денков

ДО

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АКАДЕМИК НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

 

О Т К Р И Т О   П И С М О

 

от един стар, разочарован от поведението на висшите политици, „природозащитници“, журналисти и други „разбирачи“

в Република България, лесничей

 

УВАЖАЕМИ ГОСПДИН ДЕНКОВ,

 

На 15.09.23 год. ми прекипя канчето.

Първо Вие, за около 4 секунди, размахахте по телевизията една цветна карта, за която обявихте, че е карта на сечищата в Странджа планина. След Вас това направиха и други знайни и незнайни политици със съмнителна или никаква „експертиза“ (проверете значението на думата в речника на българския език) в областта на горското стопанство.

На въпросната дата се появи една дама-всезнайка, която също започна да ни плаши с „изсечените гори“. Те преля последната капка на търпение в моето канче. Ако Ви звучи по-добре – пресоли манджата. Ама много здраво я пресоли.

Мина време, мина ми яда, но след това пак се появиха разни всезнайковци, някои учени, някои по-малко. Като капак на всички се яви и един „лесовъд-случайник“, който освен от „пънове“ и „горска мафия“ от нищо друго не разбира. Не знам как си е взел изпитите по лесовъдство и лесоустройство, но това знаят тези, които са му „дали“ изпитите.

Един кандидат за кмет пък се „изръси“, че в неговата община нямало нито едно дърво да се отсече. Знае ли миличкият, че един негов предшественик почисти пасища, които представляват вековни гори. Попитайте „всезнайката“ как се изработват грешни кадастрални карти.

Та за разлика от Вас, аз не 4 секунди, а 40 години се занимавам с тези цветни карти и тези карти не са „карти на сечищата“, а са карти на горските насаждения, в които е предвидено да се провеждат различни сечи – възобновителни, чрез които се възобновява гората, отгледни, чрез които се отглеждат младите и средновъзрастните гори и селекционни, чрез които се отглеждат дърветата с най-добри семеносни качества.

Все едно една майка да ражда и да отглежда децата си.

Аз не съм нито академик, нито професор, нито човек, който е извършвал научни проучвания и не мога да Ви представя някакви бомбастични научни доказателства. Аз съм обикновен лесничей, като повечето от всички останали. Между другото ние сме едни от най-почтените хора в тази част на земята. От класацията изключвам лекарите и учителите, защото за мен те са свети хора.

Зад мен не стоят „Отворено общество“ или „Америка за България“. На мен не ми плащат Баба Меца, Кума Лиса или Кумчо Вълчо. Аз съм стипендиант на г-н НОИ, ама не онзи с кораба, а този от бул. „Стамболийски“. Нямам интерес да Ви разправям врели-некипели, заради хатъра на когото и да било в тази географска ширина и дължина.

Да се върна на картата. Колкото по-цветна е една горска карта, толкова по-добре за гората. Това означава, че хората се грижат за тези гори. Те ги възобновяват, отглеждат, лекуват и т.н.

От край време сме виновни за какво ли не. Ние сме виновни, че сме залесили с бор пустеещите земи и няма вода. Виновни сме и когато вали и стават наводнения. Виновни сме, че превърнахме ерозираните земи на югоизточна България в земен рай и че в този земен рай стават наводнения. Виновни сме, че краставиците са криви. Виновни сме, че футболът ни е калпав.

Обвиняват ни че изсичаме горите. Обвинявате ни когато старите дървета падат и затрупват реки и пътища, че и хора загиват. Останаха само „черните дупки“ в космоса, но давайте, сигурно и това ще опитаме да преглътнем. Били сме „горска мафия“. Каква „горска мафия“, какви „пет пари“. Горският отрасъл е с най-малък дял в икономиката и е достатъчни ниско доходен, за да се интересува от него каквато и да е „мафия“.

Стига толкова. Огледайте се. Ослушайте се.

Отървете се от платените манипулатори. Нищо добро няма да научите от Гусев, Гунчув  и Гелев. Не знам чии интереси защитават, но със сигурност не са на Република България. Най-добре е да ги пратите да залесяват незалесени, ерозирани земи, за да спасят там държавата от наводнения. Може и по Сахара да залесят по някое дърво, че да няма и там наводнения.

Ние господин премиер не изсичаме, а сечем горите по писани правила. Мисля, че усещате разликата в думите. Може да потърсите в речника и тези думи. Търсете, ще намерите легална дефиниция. Други хора изсичат горите, но затова ще Ви пиша след малко.

Един млад човек посъветва да се погледне на „Гугъл-зема“ територията на Странджа планина. Тя е наистина най-зеленото петно върху цяла Европа.

Няма как там да не вали дъжд. Няма да вали дъжда над пустинята Сахара и над другите пустини, но над екваториалните гори вали като из ведро.

Районът на Кърджали е бил силно ерозирана земя преди 70-80 години, върху която непрестанно е греело слънце и не е капвала капка дъжд, но тези „лесничеи престъпници“ са взели, че са ги залесили и сега, нещеш ли, и там падат дъждове. Кого да съдим господин академик? Може би „горската мафия“.

Огледайте се когато пътувате по страната. Вижте, че там, където има гора, валят повече дъждове. Не вали над Сахара, Казълкум, Каракум, Гоби и Тар. А нашите планини няма как да ги спасим от дъждовете, защото те ги привличат.

Както Ви казах аз съм прост лесничей. Не разбирайте глупав, а без претенции на „всезнайко“. Не съм правил научни изследвания за влиянието на гората върху повърхностния воден отток. Коя гора има по-голяма листна маса и по-голяма повърхност на стъблата – малко стари дървета или многократно повече млади, но знам, че след тридесетина минута, след началото на пороя, никакви листа и никакви стъбла не спират водата. Тя минава като през фуния.

Ако по пътя си срещне нападали и несъбрани стъбла и клони на стари, любими на горните герои гори, водата ги повлича надолу по деретата, а какво става там се видя и в Карловско и в Царево.

Едни други учени написаха, че Странджа се обезлесява с „висока скорост“. Няма да ги карам да си оттеглят становището, но все пак да отворят и някой горски учебник, и някой и друг нормативен документ и да понаучат що е то гора и има ли тя почва у нас.

Да се върнем на „мафията“. Къде е „горската мафия“ тук. Коя е „горската мафия“ в този случай. Тя не е в гората и не са горските. Мафиотите не газят по калта и из пепеляците. Мафиотите не са с почернени от горски пожари дрехи. Мафиотите не са с подгизнали от вода дрехи.

Мафиотите са по жълтите павета, с черни костюми, копринени ризи и в черни автомобили със симетрични и други интересни номера.

Защо решихте, че в отрасъла с най-малък дял в икономиката, са най-лошите хора в страната. Малко сте се объркал.

Престанете да ни хвърляте всички вини върху нас и необосновано да ни обиждате. Дължите ни огромно извинение, защото гората и горското стопанство са единствените неща в нашата обрулена държава, които още не са докарани до колапс, но са близко. Но като Ви слуша човек и там се очаква още по-голяма поразия.

Многократно писах по темата за изсичането на горите. Писах до съдии и прокурори. Писах до „загрижени за гората еколози“. Писах до министъра на земеделието, храните и горите. Писах на един професор. Сега ще напиша и на Вас. А Вие ако сте почтен човек, ако наистина обичате и тачите гората, послушайте ме. Ако не – Ваша си работа.

В същност в България наистина се изсичат гори, но не тези от цветните карти, а тези, които „приятелите“ на горната госпожа, работили дълги години за поземлената реформа, записаха част от вековните гори като земеделски земи (мери, пасища, ливади и др. подобни не горски определения).

Вижте и

И няма спасение. Нито прокуратура, нито полиция, нито съд се интересува от това.

За огромно съжаление около 4 милиона дка гори, представляващи естествени иглолистни и широколистни гори, широколистни издънкови гори и гори, създадени от поколения лесовъди и граждани на страната, преди процеса на възстановяване на земеделските земи, са застрашени от т.н. от големите „разбирачи“ на „поголовни сечи“. Тези сечи не се предвиждат от горскостопански планове и програми, не отговарят на лесовъдската наука, не се изповядват от лесничеите, а се раждат в главите на недобросъвестни собственици и ползватели на такива гори, кметове, политици, стратегически инвеститори и др.

При Вас има много юристи, които, като Ви слушам по различни предавания, нямате проблем за около не повече от пет минути да ги убедите да поработят по въпроса.

Не трябва гората да става жертва на натрупани за тридесет години купища от грешки по кадастралните карти.

Ще ви дам само един пример: В района на Стара Загора „съществува“ имот, с размер на около двадесет декара, който по кадастрална карта е „делфинариум“. Можете да изпратите всеки несъгласен с горните редове да гледа атракция с делфини, но да внимава и да застане под дървета с по-малки и по възможност, миналогодишни шишарки.

По тези въпроси съм писал на дълго и на широко на Вашите партийни лидери, когато бяха дебатите по първото Ваше правителство. Вероятно са преместили тези писма в кръглата папка, защото не са интересни за тях. Няма много взятки. Потърсете ги в медията, на чиито страници е публикувано и това писмо.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,

 

Не знам дали приемате съвети от такива „изкукуригали старци“ като мен, но все пак и аз да Ви дам акъл.

Много преди нас, преди повече от 300 години немските лесовъди са измислили теорията за т.н. „нормална гора“, което на прост език означава, че на териториална единица, да речем България, трябва да има по равно количество от всички възрасти на гората, от една до сто год. например, че е по-лесно за смятане. Имаме достатъчно резервати, в които да показваме какво представлява една оставена сама за себе си гора.

Гората е като човешката популация. Хората колкото по-възрастни стават, толкова по-трудно се възпроизвеждат и има риск поколенията да не бъдат с устойчиво здраве. Така е и за гората. Всеки вид гора си има „възобновителен турнус на сеч“. Извинявайте за някои професионални термини, но без тях не може. Та тези възрасти са доказани след много проучване и анализи. Старата гора трудно се възобновява, а и не винаги успява. Старата гора е малко цехче за производство на СО2, а не на  О2. Старата гора е нещо като клуб на пенсионера. Играят си хората на шах и табла, и си бистрят преговорите за съставяне на правителство. А обществото, в които има млади хора, деца, ученици, студенти, учени, военни, работници, хора от всички възрасти е здраво общество, което маже да върви напред.

Господин Денков, видно от Вашите публични изяви сте човек на „ти“ с всичко, което се случва около нас и заедно с Вашите съмишленици трябва да направите така, че гората да се гледа от горските, от горските стопанство а не от „големите използватели“. Трябва работещите в гората да имат сключени нормални трудови договори, да получават нормална заплата и да се правят необходимите отчисления, да са с опит в тази работа, а не случайни и за един, два дни, и от сивата икономика.

Добра държава се прави с промишленост, с работни места и с добавена стойност, а не с такси. Тази гора, която притежаваме всички има какво да ни даде, ако я използваме разумно и целесъобразно. Можем да я съхраним, като едновременно с това я ползваме.

Преди години имаше огромни дървопреработващи предприятия, мебелни заводи, хартиено-целулозна промишленост, заводи за автобуси и камиони, а сега – дърва за горене, дъски, някое дървено столче, маса, цех за заден ляв стоп на „Мерцедес“ и преден десен мигач за „Ситроен“ и „Рено“.

Част от икономиката е и туризмът, а за туризма трябва инфраструктура, вкл. и спортна. Какво е спортна инфраструктура е известно на всички, но когато заговорим за писти, ставаме много лоши. Какво е лошото нашите деца и внуци да спортуват, вместо да се крият по кюшета и дворове и да употребяват съмнителни напитки, треви и хапчета. Има проблем, когато трябва да изсечем 40 декара за писта, а няма проблем да изсечен 600 дка за пътна връзка Хасково – Димитровград на магистрала „Марица“. Какво е лошото в това повече хора да спортуват, от това да стигнем за три часа до „Слънчев бряг“ и да пием кафе. Струва ми се, че бъркаме ценностите и изкривяваме и най-добрите намерения. Забранихме пашата на животни в зоните по НАТУРА 2000 и какво стана? Започнаха да се превръщат в капиняци, трънаци и други подобни, но в никакъв случай не запазихме ценните лечебни растения и домашните животни.

Стига толкова. Не знам дали ще ме чуете. Още по-малко смятам, че ще ме разберете, но поне малко се замислете.

 

 

Илия Ангелов

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
48
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
3
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре