Сега четете
Как така Мосад се издъни?  

Как така Мосад се издъни?  

Това написа в своя профил във Фейсбук проф. Татяна Дронзина, доктор на политологичните науки, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя коментира още, че в дните след началото на касапницата, причинена от нападенията над Израел, мнозина си задаваме въпроса: как е възможно една от най-добрите разузнавателни служби в света да допусне такъв гаф? Как, с всичките си огромни ресурси, Мосад пропусна подготовката на тази атака, при която десетки въоръжени бойци от Хамас успяха да пресекат силно укрепената граница между Израел и ивицата Газа, и хиляди ракети бяха изстреляни от Газа към Израел. Как така никой не забеляза това? Или ако са го забелязали, защо не бяха предприети никакви действия? На земята, покрай граничните заграждения между Газа и Израел, има камери, сензори за движение и редовни армейски патрули. Предполага се, че оградата с бодлива тел е била „умна бариера“, предназначена да предотврати точно този вид проникване, който се случи. И все пак бойците на Хамас просто си проправиха път през нея с булдозери, пробиха жицата или навлязоха в Израел. За да се подготви и извърши такава координирана, сложна акция, включваща натрупване и изстрелване на хиляди ракети, точно под носа на израелците, трябва да са необходими извънредни нива на оперативна сигурност от Хамас. Не е изненадващо, че израелските медии задават настойчиво въпроси на военните и политическите лидери как е могло да се случи всичко това.

Израел има може би най-обширните и добре финансирани разузнавателни служби в Близкия изток. Има информатори и агенти в палестински бойни групировки, както и в Ливан, Сирия и другаде. Разузнавателните служби на страната елиминира физически редица лидери на въоръжени екстремистки групировки благодарение на това, че познаваха разписанието им минута по минута. Понякога това се правеше чрез удари с дронове, които попадаха в спалнята на целта, друг път взривяваха автомобилите им, белязани от агенти с GPS тракер; в по-предишните години прибягваха дори до взривяване чрез мобилни телефони.

 

Мосад обаче не са сами в провала си

Източници, близки до американското правителство заявиха, че не са получили предупреждение от разузнаването за готвената от ХАМАС атака, и на свой ред се запитаха как Израел не е открил признаци на ракетното нападение. Високопоставен служител на американското разузнаване каза пред CNN че способността на Хамас да координира терористични атаки срещу израелски градове без засичане поражда опасения за технологични слепи петна които, ако съществуват, биха били сериозен проблем. Отново според CNN, въпреки постъпилата в американските разузнавателни служби информация за ескалация на напрежението, не е имало оперативни данни за такава грандиозна атака. Въпросът за американските и израелските разузнавателни служители сега е дали е имало индикатори, които са пропуснати или просто не са били идентифицирани или е имало тъмна зона, за която никой не е подозирал. Очевидно е, че нито едната, нито другата страна са разполагали с необходимата информация; иначе биха я споделили. Предвид обстоятелството, че Израел притежава едни от най-добрите способности за проникване в криптирани комуникации, мнозина продължават да се питат какво все пак става.

 

Много въпроси и малко отговори

Слушах много внимателно днес интервюто с бившия посланик на държавата Израел в България, който не даде отговор на горните въпроси. Той почти буквално повтори онова, което подполковник Ричард Хехт, международен говорител на израелските отбранителни сили, каза по CNN: „Бяхме изненадани тази сутрин. За провалите предпочитам да не говоря на този етап в момента. Ние сме във война. Ние се борим. Сигурен съм, че това ще бъде голям въпрос, след като това събитие приключи“. Запитан дали това е провал на разузнаването от страна на Израел, посланикът на страната в САЩ Майкъл Херцог призна, че има „елемент на изненада“. Но той каза, че въпросите за провала на разузнаването са за бъдещето. „Точно сега трябва да водим война и да я спечелим. По-късно ще имаме време да проучим какво се е случило.“

Според френската Франс 24, унищожителният провал на израелските разузнавателни служби да предскажат смъртоносното нахлуване на Хамас произтича от пълното неразбиране на въоръжената групировка. Вероятно имайки предвид състоялите се неотдавна преговори между Израел и Хамас, генералът от резерва, и бивш съветник по националната сигурност (2011-2013) Амидрор каза: „Това е огромен провал на разузнавателната система и военния апарат на юг“.

 

Може ли една терористична организация да промени своето ДНК?

Но освен оперативния неуспех на прехвалените разузнавателни служби на Израел да открият добре организираната атака и неспособността на армията да я блокира, по-широкият поглед на Израел срещу Хамас беше напълно погрешен, според Амидрор: „Направихме огромна грешка, включително и аз, като вярвахме, че една терористична организация може да промени своята ДНК“….. „Чухме от нашите приятели по света, че ХАМАС се държат по-отговорно, и с цялата си глупост го повярвахме“, казва Амидрор, който в момента е старши сътрудник в Йерусалимския институт за стратегия и сигурност.

 

Мимикрията на Хамас

В опит да спечели мир, Израел наскоро увеличи броя на разрешителните за работа и търговия за жителите на Газа, като сега около 18 500 работници осигуряват значителен доход на гъсто населения крайбрежен анклав, където около половината от населението е безработно. Израел вярваше, че икономическите стимули, съчетани с имплицитната заплаха от военна сила, са накарали Хамас да загуби апетита си за насилие. По-рано този месец съветникът по националната сигурност на Израел Цахи Ханегби каза пред Франс 24, че през последните две години Хамас не е инициирала изстрелвания на ракети като част от решението си да ограничи насилието си по „безпрецедентен“ начин. „Хамас е много сдържан и разбира значението на по-нататъшното неподчинение“, каза той в интервю за армейското радио на 1 октомври.

Вижте и

 

Наистина ли е така?

За Майкъл Милщайн, ръководител на Форума за палестински изследвания в Даянския център на университета в Тел Авив, подобни забележки показват, че „ние напълно погрешно сме разбрали Хамас“. „Представата за икономически стимули, които биха намалили мотивацията на Хамас за терор и дори биха накарали обществеността да се противопостави, тотално се срина“, каза той пред АФП. „Имате работа с радикална, идеологическа организация. Наистина ли мислите, че можете да измените тяхната идеология? Да я огънете? Това е пълно недоразумение и вероятно включва пожелателно мислене. „Докато ние вярвахме, че радикално тяло, което поема властта, постепенно става умерено, те набираха сила и подготвяха следващия етап от своята война.“ Милщайн твърди, че операцията е била планирана близо година, точно тази година, в която Израел продължи да увеличава броя на разрешителните за работа и направи други миролюбиви жестове. Израелската концепция, според него беше, че Хамас не иска ескалация; израелците просто искаха да повярват това.

 

По какъв начин всичко това е свързано с политиката?

В събота министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че когато е бил ръководител на южното военно командване през 2009 г., е искал да „счупи врата“ на Хамас, но е бил спрян от политическия ешелон. Сега, когато той самият е политик от екипа на Натаняху, той обеща на израелското общество: „Ние ще променим реалността на място в Газа“.

През изминалите няколко дни на тая страшна касапница, почти непрекъснато разговарях с моите приятели и колеги от Израел, задавайки им същия въпрос: Къде беше Мосад. Не знаем, отговори ми един колега. Но гражданите сме гневни и един ден ще научим. Един ден. Може би.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре