Сега четете
Здравните власти обявиха предпазните мерки по Южното Черноморие

Здравните власти обявиха предпазните мерки по Южното Черноморие

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас препоръчва течащата вода в района на засегнатите от наводненията райони по Южното Черноморие от централни и местни водоизточници да се използва само за битови цели, а за пиене и приготвяне на храна – само бутилирана минерална или трапезна вода, или такава, осигурена от цистерна. Съобщението на здравната инспекция е публикувано в официалния ѝ сайт.

 

Там пише, че забраната ще продължи до получаване на трайни, последователни лабораторни резултати, съответстващи на изискванията на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Водата, добита от кладенци и сондажи на територията на частни имоти, също да не се използва за пиене и приготвяне на храна, препоръчват от РЗИ. В съобщението пише, че с цел предотвратяване възникването на заразни заболявания се препоръчва задължително използване на лични предпазни средства – предпазно облекло, маски и ръкавици от хората, при разчистване, при изнасяне на умрели животни, наводнени храни или други вещи, които биха се оказали потенциални източници на заразяване или причина за възникване на епидемия, както и при извършване на дезинфекционни дейности.

 

При нормализиране и оттегляне на водата от засегнатите от наводнението населени места в Община Царево, РЗИ-Бургас ще предприеме действия по пробонабиране на питейни води от централната водопроводна

мрежа за провеждане на анализи по химични и микробиологични показатели и проверка за съответствието на същата с изискванията на Наредба 9 за качество на водата, предназначена за питейно-битови цели.

 

За резултатите от проведените анализи и предприети мерки своевременно ще бъде информиран кметът и населението на съответното населено място. Ще бъдат извършени проверки в населените места с цел предотвратяване на разпространението на заразни болести сред населението.

Вижте и

 

Ден на траур обяви днес община Царево в памет на жертвите от наводненията, съобщиха на официалната ѝ Фейсбук страница. По официални данни двама души за загинали; трима се издирват.

 

В Бургас днес са отменени празненствата по повод Деня на Съединението на България. От 10:30 часа в морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и спасение за всички, които се борят със справянето с бедствието. Община Приморско също отмени отмени планираната за днешния празник сценична програма и тя се отлага за честванията на 22 септември.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре