Сега четете
МОН организира обучението на 84-ма психолози

МОН организира обучението на 84-ма психолози

Министерството на образованието и науката (МОН) организира обучението на 84-ма психолози, които ще се борят с употребата на наркотици в училищата, съобщиха от правителствената пресслужба след състояла се междуведомствена среща при премиера акад. Николай Денков, в рамките на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици в България.

 

Психолозите ще бъдат разпределени по трима във всяка административна област. Те ще се учат да разпознават симптомите при употреба на наркотични вещества, да предотвратяват разпространение или употреба на дрога в училищата, както и да реагират при такива случаи в сътрудничество с компетентните органи. В тяхната подготовка ще се включат Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главната дирекция „Национална полиция“, Агенция „Митници“, Министерството на здравеопазването и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

 

Предвиждат се такива обучения и за учителите.

 

Ще бъде разработен и общ механизъм за противодействие на употребата и разпространението на наркотици в училище. Водещо при изпълнението на тази задача ще бъде МОН. Ще участват също министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването и на младежта и спорта, Агенция „Митници“, Националното сдружение на общините в Република България, ДАЗД, Националното представителство на студентските съвети, ученическите съвети и др.

 

В хода на съвместната работа на институциите ще бъдат събрани и обобщени всички налични ресурси по темата – материали, методически ръководства, програми за работа с ученици и др., които могат да бъдат в помощ на педагогическите специалисти. Ще се възложи и изготвянето на допълнителни материали, вкл. дигитализирани, които да бъдат достъпни както за учителите, така и за учениците и техните родители.

Вижте и

 

По време на предишното заседание на координационния механизъм на 31 август беше решено МОН да започне експертни разговори за подготовката на мащабна информационна кампания в училищата с цел превенция на употребата на дрога. Децата трябва да бъдат запознати с вредите от наркотиците. Представителите на НСОРБ изразиха готовност активно да участват в темата, като си сътрудничат с другите институции.

 

По време на срещата стана известно, че само през последния месец са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества, включително лаборатория за синтетични наркотици, каквато като мащаб и технология досега не е разкривана в България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре