Сега четете
Борислав Сарафов изпрати седем предложения до ВСС по случая „Осемте джуджета“

Борислав Сарафов изпрати седем предложения до ВСС по случая „Осемте джуджета“

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати седем предложения до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи по казуса „Осемте джуджета“. Това съобщиха от прокуратурата.

По разпореждане на Борислав Сарафов в началото на юли бе възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 2021г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура. Докладът от проверката е предаден на отдел „Административен“ във ВКП за становище относно наличието на основание за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт.

Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата.

С оглед констатациите от проверката и.ф. главен прокурор предлага на Прокурорска колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание спрямо прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и спрямо следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Вижте и

Преди седмица Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на прокурор Дилян Деянов във връзка с казуса „Осемте джуджета“. Тогава той дойде в прокуратурата заедно с адвоката си Людмил Рангелов, но отказа коментар пред медиите.

Деянов е обвинен, че на 18.02.2020 г. е върнал неправомерно веществени доказателства  – златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Наложена му е прокурорска мярка „подписка“. Рангелов посочи, че делото, по което непрецизно са върнати монетите е свързано с „Осемте джуджета“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре