Сега четете
Заграждането на Паметника на Съветската армия се извършва със заповед на областния управител на София

Заграждането на Паметника на Съветската армия се извършва със заповед на областния управител на София

Заграждането на Паметника на Съветската армия се извършва със заповед на областния управител на София Вяра Тодева. Това каза пред журналисти кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

По думите на Трайков заграждането е заради констатации, според които монументът е опасен и предстои неговото обследване.

Трайчо Трайков обясни, че заповедта за обезопасяване на паметника е въз основа на заповед на главния архитект на Столична община, която предишният областен управител е обжалвал в съда, но е загубил, както и въз основа на констативен протокол – предписание от район „Средец“. По думите му паметникът е опасен – има разместени, разлепени и незаконно монтирани плочи.

Районният кмет заяви, че собственикът трябва да вземе мерки заради съществуващия риск за гражданите. „Опасното състояние на паметника е констатирано преди 4-5 години, но тогавашният областен управител е отказал да изпълни предписанието на общината и да направи обследване“, коментира Трайков. „След като съдът го е задължил, обследването е било направено от експерти и е констатирано лошото състояние на паметника, добави той.

По думите на Трайков Вяра Тодева е първият областен управител на София, който е взел мерки. Кметът каза още, че съдът я е задължил да сложи оградата около паметника.

„Смятам, че няма нужда от геофизични изследвания“, посочи Трайчо Трайков и допълни, че паметникът може да се демонтира и да „изчака някъде, докато се намери друго място, на което да бъде експониран“.

Според него в съгласувателното писмо е забранено поставянето на палатки около паметника.

Вижте и

Няма да преместим палатките пред оградата, каза Мая Манолова. „Това е предварително подготвено мероприятие, въпреки че твърдяха, че е заради напрежение от изминалата нощ, но то е инспирирано от длъжностни лица и политически сили, които се опитаха да надъхат феновете на един отбор срещу други граждани“, коментира Манолова пред журналисти по повод поставянето на оградата около паметника.

По думите ѝ Столична община е съгласувала протеста до 5 септември. Манолова не показа съгласувателното писмо, но уточни, че тази сутрин е подадена жалба срещу заповедта за ограждането на монумента.

Паметникът вече е заграден от всички страни. Палатките са зад оградата. Няма засилено полицейско присъствие.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре