Сега четете
Националната детска болница е мечта, за която ми се иска да вярвам

Националната детска болница е мечта, за която ми се иска да вярвам

Създаването на Националната детска болница е мечта и много ми се иска да вярвам, че тази мечта вече е облечена в цел и план. Националната детска болница е част от целия пъзел за детско здравеопазване, насочен към сложни казуси, с дългосрочно лечение. Това заяви Мария Брестничка от Националната мрежа за децата (НМД).

 

В края на юли от Министерството на здравеопазването (МЗ) обявиха, че министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е подписал заповедта за учредяване на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница. Член на този съвет е и Мария Брестничка. Тя определи създаването му като една от трите победи на инициативата „За истинска детска болница“.

 

Макар и закъсняло, това решение е изключително важно, посочи Брестничка.

 

Борбата ни е от 2017 г., когато беше учреден Инициативният комитет „Детски здравен парк“, чрез който, заедно с Българската педиатрична асоциация и Национална мрежа за децата, обърнахме внимание на това, че България е единствената държава в Европейския съюз, която няма национална детска болница. Днес можехме вече да имаме такава, ако процесът беше „построен правилно“ и ако беше публично отчетен, коментира Брестничка. И добави, че целта на Обществения съвет е да има именно публично достъпна информация за решенията, които се взимат в процеса по изграждане на лечебното заведение.

 

Вижте и

Националната детска болница трябва да посреща сложните случаи, които изискват дълъг болничен престой, подчерта Брестничка. С нея трябва да се гарантират и други аспекти от живота на малките пациенти – като достъпа до образование, обясни тя. По думите ѝ здравето е съвкупност от физическото, психологическото и емоционалното благосъстояние на децата.

 

През юли здравният министър проф. д-р Христо Хинков каза, че изграждането на Националната детска болница е негов основен приоритет. Той увери, че проектът за изграждане на детска болница в квартал „Горна баня“ никога не е спиран. Хинков каза, че има подробен устройствен план, тече и процедура за отчуждаване на имоти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре