Сега четете
Джеймс Камерън: Предупредих ви, хора, още през 1984-та, а вие не ме послушахте

Джеймс Камерън: Предупредих ви, хора, още през 1984-та, а вие не ме послушахте

„Предупредих ви, хора, още през 1984-та, а вие не ме послушахте“, сякаш шеговито казва режисьорът и сценарист Джеймс Камерън по темата за изкуствения интелект, напомняйки за филма си „Терминатор“.

Излезлият преди почти четири десетилетия научнофантастичен екшън разказва за бъдеще, в което „Скайнет“ – изкуствен интелект, получил контрол над отбранителната система на САЩ, става осъзнат и започва ядрена война с цел да изтреби човечеството.

Във време, в което една от основните теми е бумът в развитието на технологиите, грубо обобщени като „изкуствен интелект“, спомените за онзи сюжет служат като аргумент, че разработките трябва да бъдат забавени.

Много от хората, които са работили в тази област, зоват именно за това, като посочват рисковете за човечеството от безконтролното и скоростно развитие на изкуствен интелект (ИИ).

„Напълно споделям притесненията им“, казва Камерън в интервю за канадската телевизия CTV News.

По думите му трябва да бъдат „проследени парите“ – т.е. кой разработва подобна технология и с каква цел. Дали за печалба и го учиш „на алчност“, или за отбранителни цели и „го учиш на параноя“, обяснява Камерън.

„Мисля, че най-голямата заплаха е превръщането на изкуствен интелект в оръжие“, казва режисьорът.

Според него сме се запътили към нещо като ядрената надпревара от миналия век, но в областта на ИИ, при която „ако ние не го изградим, другите ще го направят“, а това ще доведе до ескалация.

„Може да си представите един ИИ в бойна ситуация, [която] се води от компютри със скорост, която хората вече не могат да настигнат и я няма възможността за деескалация“, посочва още сценаристът и режисьор.

По думите му при потенциална ескалация на един конфликт към ядрен такъв, ключовата дума е именно „деескалация“ – да спреш, да обмислиш ситуацията, да потърсиш друго решение. „Изкуствените интелекти няма да го направят“, казва Камерън пред CTV News.

Режисьорът има представа за какво говори – в подкаста SmartLess миналата година разкри, че често посещава конференции по темата изкуствен интелект, където учените шеговито го посрещали с „О, онзи със Скайнет“.

В същия подкаст той говори за това, че притеснението му е от появата на общ изкуствен интелект (AGI, artificial general intelligence), т.е. такъв, който има осъзнатост.

„Не се страхувам, но със сигурност съм много притеснен за потенциалното неправилно използване на ИИ. Мисля, че изкуственият интелект може да е страхотен. Мисля, че също така може буквално да е краят на света“, каза тогава на водещите.

„Идеята е, че няма технология, която да не е била превърната в оръжие“, аргументира се режисьорът в подкаста.

Тогава дори намекна, че може би работи по сценарий за нов „Терминатор“, макар да не е ясно дали такъв някога ще има след провала на последния филм от поредицата – „Терминатор: Мрачна съдба“ (2019 г.).

„Ако правех друг филм „Терминатор“ или може би се опитвах да стартирам отново този франчайз, което се обсъжда, но нищо не е решено, ще е много повече [фокусиран върху] въпросa с изкуствения интелект отколкото върху „лоши роботи са полудели“, обясни тогава режисьорът и сценарист.

Вижте и

В SmartLess подхвърли и интересна идея – че не е невъзможно вече да има изкуствен интелект, който да ни манипулира, а ние да не знаем, защото той има пълен контрол над медиите.

„Какво по-добро обяснение имате за това колко абсурдно е всичко в момента?“, попита Камерън във връзка със ситуацията по света.

Сега, в интервюто си за CTV News, режисьорът обръща внимание и на притесненията на актьори и сценаристи за навлизането на технологии с изкуствен интелект в киното, които в един момент могат да заменят хората.

Според него обаче това скоро няма да се случи, поне със сценаристите, защото въпросът не е кой е написал историята, а дали е добра.

„Аз лично не вярвам, че безплътен ум, който просто се връща към това, което [човешки] умове са казали – за живота, който са имали, за любовта, за лъжите, за страха, за смъртността – и просто го събира заедно в салата от думаи… Не вярвам, че в това ще има нещо, което може да разчувства публиката“, коментира режисьорът на „Аватар“.

Посочва и че няма интерес към възможността ИИ да пише сценарии вместо него, но само времето ще покаже отражението на тези технологии върху кино индустрията.

„Нека почакаме 20 години и ако ИИ спечели „Оскар“ за най-добър сценарий, тогава ще трябва да ги приемем сериозно“, обобщава режисьорът.

източник Webcafe

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре