Сега четете
Как и защо да почиствате редовно климатика си

Как и защо да почиствате редовно климатика си

Случвало ли ви се е да ви е горещо, дори когато климатикът работи на пълна мощност? Въпреки че има няколко причини, поради които вашият климатик може да не работи, проблемът вероятно се дължи на натрупването на мръсотия и прах. Ако искате да възстановите пълния му капацитет, първото нещо в списъка ви със задачи трябва да бъде цялостното му почистване.

Мръсният климатик може да бъде сериозна пречка за почивката ви през лятото. Въпреки че много съвременни уреди са оборудвани с функции за самопочистване, нищо не може да се сравни с правилното и обстойно третиране на отделните части, които могат да се запушат с прах и мръсотия с течение на времето.

>>> Как мръсният въздух на открито променя качеството на въздуха в затворени помещения

За тези, които не са запознати с процеса, сме с подготвили ръководство, описващо стъпка по стъпка как да почистите вашия климатик. Обърнете внимание, че информацията се отнася за климатици от инверторен тип, така че ако имате прозоречен или преносим климатик, нуждите от почистване на вашето устройство може да се различават от това, което е описано в статията.

Как да почистите климатика си?

 

Почистването на климатика не е толкова трудна задача, колкото може би изглежда на мнозина. След като го направите веднъж, ще можете да го повторите отново и отново. За да обслужите правилно вашия климатик, трябва да:

използвате подходящ почистващ препарат за климатик;

почистите намотките на кондензатора;

почистите филтрите;

почистите вентилаторния конвектор.

Препарат за почистване на климатици

Можете да изберете да направите домашен почистващ препарат или да закупите такъв, който да ви помогне да почистите намотките. Един добър почистващ препарат ще помогне за разграждането на мръсотията, така че да можете лесно да я премахнете чрез изплакване или избърсване.

Как да почистите намотките на кондензатора?

Преди да започнете, изключете климатика от захранването. За достъп и почистване на кондензаторните намотки ще трябва да премахнете външния корпус, което най-вероятно ще изисква отвертка или друг подобен инструмент. След като го премахнете, отстранете всички други компоненти, които пречат на достъпа до намотките. Почистете повърхностната мръсотия с помощта на твърда четка или кърпа за прах, след което изплакнете с вода.

 

Как да почистите филтъра на климатика?

Филтърните панели са основната защита на климатика срещу различни замърсители във въздуха, като прах и бактерии. Това означава, че те са склонни да се замърсяват бързо и се нуждаят от по-редовно почистване. Важно е да се отбележи, че филтрите са най-лесната част за почистване.

 

За да почистите панелите, просто ги изнесете навън, и ги изтупайте. По този начин ще падне по-голямата част от праха и мръсотията, а всичко останало може просто да бъде изсмукано с прахосмукачка.

 

Как да почистите вентилаторния конвектор?

Вентилаторният конвектор е частта от вътрешното тяло, която отговаря за студения въздух. За да получите достъп до него, е необходимо напълно да премахнете шасито на вътрешното тяло, което най-вероятно ще изисква използването на отвертка или друг подобен инструмент.

 

След като достигнете до него, просто го напръскайте с подходящ почистващ разтвор за климатик, оставете го за няколко минути и след това го изплакнете с топла вода. Накрая оставете вентилаторния конвектор да изсъхне поне частично, преди да поставите обратно шасито.

Вижте и

 

Колко често трябва да почиствате климатика си?

Препоръчително е климатикът да се почиства поне веднъж на всеки 12 месеца и за предпочитане преди началото на горещия сезон (в идеалния случай през пролетта), за да сте сигурни, че ще работи с максимална ефективност през лятото. Редовната поддръжка също се препоръчва, за да удължите живота на вашия климатик.

 

Кога и какво да почиствате?

Веднъж седмично пускайте сухия режим на климатика, за да премахнете кондензираната влага и да предотвратите появата на мухъл и неприятни миризми.

Поне един път месечно използвайте влажна кърпа, за да избършете вътрешния модул, включително всички канали или вентилационни отвори.

Чистете или сменяйте филтрите за прах два пъти годишно. Може да се наложи да повтаряте тази стъпка по-често, ако използвате климатика целогодишно или ако живеете в прашна среда.

Веднъж годишно почиствайте старателно вътрешното тяло, включително всички филтри, кондензаторни бобини и вентилаторния конвектор, както и външното тяло. Като алтернатива можете да прибегнете до услугите на професионалист.

 

Още за Как и защо да почиствате редовно климатика си | Здравни съвети Framar.bg от Framar.bg: https://saveti.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B8?fbclid=IwAR2L3vM1MIxvU5qDxJSsF5G6ZrFb5SRuEioFFgFq5GZsOuXi2eMjhZhTdEI

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре