Сега четете
Ако изборите бяха в началото на юли, шест партии щяха да влязат в парламента, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“

Ако изборите бяха в началото на юли, шест партии щяха да влязат в парламента, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“

Ако изборите бяха в началото на юли, шест партии щяха да влязат в парламента, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“. Ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ 21,8 на сто. „Възраждане“ и ДПС щяха да са със почти сходни позиции, съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%. „Има такъв народ“ с 4,3%.

Изводите са от редовното ежемесечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 29 юни – 9 юли сред 809 пълнолетни българи. 

След тримесечна работа доверието в парламента е 15,3%, а недоверието – 77,1%. Правителството стартира без обичайния стартов кредит на доверие и след месец работа отчита 16,6% доверие сред пълнолетните българи и 69,7% недоверие.

„Галъп интернешънъл болкан“ проверява обществената предразположеност към оставка и нови избори. Хипотезата за оставка на правителството не събира широка обществена подкрепа – 36% от запитаните са съгласни, че сегашното правителство трябва да подаде оставка. Но пък и тези, които се противопоставят на идеята за оставка, не са много повече – 39,1%. Една четвърт от пълнолетните българи не могат да преценят.

Вижте и

Относно нагласите по индикатора за нови предсрочни парламентарни избори – 30,1% смятат, че те са необходими, но близо една втора от запитаните у нас са на обратното мнение. За 23,8% е трудно да преценят. Най-остро за бърза смяна на властта се обявяват привържениците на „Възраждане“.

Най-популярна политическа фигура в страната по рейтинг остава президентът Румен Радев. С по-видими нива на доверие в момента на общия фон е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Доверието на Николай Денков като премиер не показва обичайния за такъв пост рестарт и не надвишава нивата от последните месеци на служебния премиер Гълъб Донев.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре