Сега четете
ИТН предлага намаляване наполовина подписите за референдума

ИТН предлага намаляване наполовина подписите за референдума

Намаляване наполовина на необходимите подписи за задължителното произвеждане на референдум предлагат от „Има такъв народ“ (ИТН) с внесен в деловодството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власти и местното самоуправление.

Предлагаме референдумите да се произвеждат единствено и само с избори, заяви на брифинг в парламента депутатът Станислав Балабанов.

С предлаганите промени се облекчават и изискванията към подписката за предизвикване на национални и местни референдуми. Според Балабанов сегашните 400 хиляди подписа, които са необходими един референдум да стане задължителен и да се произведе, са огромен брой и предлагат да се съкратят наполовина – да са необходими 200 хиляди подписа.

Друго предложение на ИТН е намаляване от 200 хиляди на сто хиляди на минималния брой подписи, който трябва да се събере, за да може да влезе въпросът на обсъждане в Народното събрание.

Предлагаме срокът за събиране на подписи да се увеличи от три на пет месеца, каза още Балабанов. От ИТН настояват и за премахването на изискването подписката да се предоставя в електронен вид в ГРАО.

Това е кауза на ИТН от 2016 г. и е време това, което сме казали да го приведем в закон. Съмнявам се, че ще получим подкрепата на мнозинството в пленарната зала, но нека хората да гледат и да правят своите изводи, защото ние сме на страната на българския избирател и даваме възможност на българските избиратели да питат и да бъдат питани, коментира Балабанов. По думите му това не се е „нравело“ на останалите политически партии.

На въпрос дали от ИТН ще подкрепят референдума на „Възраждане“ Балабанов заяви, че за да се произведе този референдум трябва да бъде подкрепен. Аз като български гражданин ще ида на този референдум и ще гласувам с „не“, заяви той и добави: „Не можем ние, като хора, чиято основна кауза е била произвеждането на референдуми, да спираме нещо, което по законен ред е събрало необходимите подписи. Колкото повече референдуми се провеждат, толкова по-добре, защото българските граждани заслужават да бъдат питани.“

В нормалните демократични държави няма праг, който да се очаква да се явят толкова хора, колкото са били на последните национални избори. Това е рестриктивна мярка в България да няма референдуми, коментира Тошко Йорданов.

Вижте и

В програмата на парламента, като втора точка за петък, е включено разглеждането на предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, с вносител инициативен комитет на граждани.

Попитан за имунитета на Бойко Борисов, Балабанов заяви, че след като Иван Гешев го няма е нормално Борисов да е спокоен.

„Да излезе и да си даде имунитета, защото ме съмнява настоящият главен прокурор, че ще направи каквото и да е било“, заяви той. По думите му сегашното правителство е „политическо правителство на имунитетите“. „Първата основна задача те я свършиха – да отстранят Иван Гешев, за да може Кирил Петков да диша спокойно и Бойко Борисов, докато в стаята на Делян Пеевски се подготвят конституционните реформи. Вярвам, че делата на трупчета ще продължат при настоящия служебен главен прокурор, така че това нито е съдебна реформа, нито е мъжка постъпка на Борисов. Един истински мъж можеше да си подаде имунитета в същия ден, в който му го искаха. А не да чака три месеца цялата държава, да тръпне дали ще има правителство, което ще го пази от затвора“, коментира той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре