Сега четете
В Шипка: Ще се проведе Трети ножарски събор през юли

В Шипка: Ще се проведе Трети ножарски събор през юли

За трети път ще се проведе събор на ножари  в град Шикпа – от 13:00 часа на 7, 8 и 9 юли. Организатори са местното народно читалище „Светлина – 1861″ и  Етнографски музей „Чирпанлиевата къща“.

Съборът ще се проведе в двора на Етнографския музей „Чирпанлиевата къща”.

Ножарството е един от най-древните занаяти съществуващи по нашите земи. Като се започне с направата на кремъчни остриета от каменната епоха до прекрасните произведения на изкуството днес.

„Съборът се осъществяваме съвместно с „Гилдия на българските ножари и ковачи“. Той ще бъде открит на 7 юли от 13.00 ч. в двора на ЕК „Чирпанлиева къща“ и ще продължи 3 дни. Тази година събитието е посветен на приемствеността. За да може един занаят да бъде опазен напред във времето е нужно да се предава от поколение на поколение и да се създава приемственост, в която всеки следващ да може да стъпи на изградена основа и да надгражда.”, казват организаторите от местното читалище.

Вижте и

Ножарският занаят е сбор от различни и специфични умения, с които ще ни запознаят майсторите: Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Антон Анастасов, Слав Славов, Тодор Марев, Тодор Апиков, Иво Генчев, Генади Иванов, Боян Кършаков, Стефан Сеферов, Стоян Радев, Георги Иванов, Николай Пергелов и много други.

Яница Станчева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре