Сега четете
26 ЮНИ – Световен ден за борба с наркоманиите

26 ЮНИ – Световен ден за борба с наркоманиите

Зависимостите са част от цивилизацията, културата и митовете на нашето време. Те присъстват в живота ни, независимо дали приемаме съществуването и остротата на проблема и му отделяме необходимото внимание. Те проникват  навсякъде и никой, независимо от социален статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях.  Употребата на психоактивни вещества водещи до зависимост е значим здравен и социален проблем за гражданите на България и Европа. Заплаха е за сигурността и здравето на европейското общество. Европейският доклад за наркотиците за пореден път разкрива, че Европа е изправена пред все по-сложен проблем с  употребата на стимулантите, новите психоактивни вещества, злоупотребата с алкохол, райски газ, лекарства и проблемната употреба на канабис. Наред с това докладът ни напомня, че част от проблемите, наследени от миналото, все още са актуални, макар предизвикателствата, които тези проблеми пораждат понастоящем за политиката и практиката, да се променят.

 

Датата 26 юни е приета от ООН през 1987 г. на този ден хора от целя свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията. През последните години се наблюдава епидемия на употреба и злоупотреба с широк спектър от наркотични вещества, която обхваща сериозна част от младото поколение на България. Употребата на цигари, райски газ, алкохол, медикаменти, наркотици  води до непосредствени физически и психически проблеми. При продължителна употреба се стига до тежко и изтощително безсъние, лесна възбудимост, високо кръвно налягане и аритмии. Много по-тежко, обаче, е засегнато психичното здраве на употребяващите. Появяват се безпокойство, тревожност, агресивност, и най-вече-пристрастяване. За съжаление, медийният интерес е по-скоро върху криминалните аспекти на явлението, а реалните проблеми свързани с осигуряването на лечение на зависимите, по-скоро остават на заден план.

 

Столична РЗИ работи по  Регионална здравно – образователна програма „Превенция  на зависимости и зависимо поведение сред младите хора – София град.“

 

Правото на здраве и здравеопазване е на всички хора. Подрастващите и млади хора от столицата трябва да са подготвени и информирани за избягване рисковото поведение по отношение на зависимостите от тютюневи изделия, алкохол, наркотици, интернет и др.

 

Целевите ни групи са:

  • ученици от   столични училища;
  • студенти;
  • младежи в неравностойно положение;
  • училищни медицински специалисти и медиатори;
  • педагози и педагогически съветници;
  • родители;

 

Вижте и

Основната цел на превенцията по отношение на проблемите, свързани с дроги, е предотвратяването на риска от злоупотреба с дроги сред дадено население и оттук – предотвратяване на риска от възникване на лични вреди или вреди за обществото.  Често лансираната идея за „свободно от дроги общество“ е много амбициозна, но малко реалистична. Предоставяме здравно образователни матеряли, изнасяме презетации по темите свързани с наркотици и зависимости, организираме конкурси, викторини и други мероприятия с цел превенция.

 

Какво могат да правят родителите:

  • Възприемайте детето си  на сериозно – Не е нужно да спорите,  изслушвайте неговата гледна точка.
  • Срещайте се с приятелите на вашето детете. Създавайте им възможност да прекарват известно време заедно около вас.
  • Общувайте с децата си  – те имат нужда да им покажете, че ги цените и обичате и им желаете доброто, дори когато правят неща, с които не сте съгласни.
  • Създайте му възможност за избор – спортни занимания, развлечения, музика, чужди езици, разрeшен интернет.
  • Инициативата трябва да идва от родителите. Бихте могли да обедините усилията си с родителите на други деца от групата или близки семейстава.

 

ВАШЕТО ДЕТЕ ГО ЗАСЛУЖАВА !

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре