Сега четете
Легенди на Челси, Пари Сен Жермен и Ливърпул подкрепиха „Мача на надеждата“ на Стилиян Петров

Легенди на Челси, Пари Сен Жермен и Ливърпул подкрепиха „Мача на надеждата“ на Стилиян Петров

Още три големи имена от световния футбол решиха да подкрепят „Мача на Надеждата“, организиран от рекордьора по срещи за националния отбор Стилиян Петров на 6 септември от 17 часа на стадион „Васил Левски“.

Към тима на звездите се присъединяват легендите на Челси, Пари Сен Жермен и Ливърпул Гари Кейхил, Максуел и Емил Хески.

Гари Джеймс Кейхил е роден на 19 декември 1985 г. в Дронфийлд, Англия. Започва да играе за местния аматьорски АФК Дронфийлд, преди да бъде забелязан от Астън Вила. През 2004-а година е даден под наем в Бърнли, където дебютира в мъжкия футбол. Следва още един наем в Шефилд Юнайтед. На 30 януари 2008-а Болтън плаща за него 5 милиона лири. Записва 130 мача за този отбор.

През януари 2012-а Челси дава за защитника 7 милиона лири. Още в първия си сезон печели Шампионската лига с лондончани, след което взема два трофея в Лига Европа, две шампионски титли в Премиершип и по един път триумфира за купата на Англия и Купата на Лигата. След като е освободен през 2019-а подписва за 2 сезона с Кристъл Палас. Завършва кариерата си Борнемът с промоция за Висшата лига за първи път в историята на клуба и се отказва на 16 ноември 2022 г.
Кариерата му в националния отбор е тясно свързана с България. Дебютът му за Англия е на 3 септември 2010 г. срещу нас на „Уембли“ при победата на британците с 4:0 в евроквалификациите. Влиза в 57-ата минута на мястото на Майкъл Доусън. Първият му гол пък е на „Васил Левски“ на 2 септември 2011 г. от същите евроквалификации във вратата на Николай Михайлов за 1:0 при успеха на англичаните с 3:0.

В състава е за световните през 2014 и 2018 г., както и за европейските първенства през 2012 и 2016 г., но за първото континентално е сменен заради контузия. Общо има 61 мача и 5 гола за Англия.

Максуел Шерер Кабелиньо Андраде или Максуел е роден на 27 август 1981 г. в Кочоейро де Итапамерин, Бразилия. Стартира кариерата си в Крузейро, за да стане един от най-титуваните футболисти в историята.
През юни 2001 г. той подписва с Аякс. С неговия екип печели две титли, една купа и една суперкупа на Нидерландия. Тежка контузия го вади от състава. На 2 януари 2006 г. сключва договор с Интер (Милано). И става три пъти шампион на Италия, като взема и една суперкупа. На 15 юли 2009 г. Интер го продава на Барселона за 5 милиона евро.

С каталунците взема Шампионската лига, по два пъти е световен клубен шампион, първенец на Испания и носител на суперкупата. Взема и суперкупата на Европа. И на 12 януари 2012-а година Пари Сен Жермен плаща за него 3,5 милиона евро. Във Франция е три пъти шампион, три пъти печели купата, четири пъти – купата на лигата и три пъти суперкупата. В националния отбор на Бразилия има 10 мача. Един от тях е на световното през 2014 г.
Веднага след края на кариетата си Максуел е назначен за асистент на спортния директор на Пари Сен Жермен Антеро Енрике.

Емил Уилям Айвънхоу Хески е роден на 11 януари 1978 г. в Лестър, Англия. Родителите му са от остров Антигуа. Един от най-обичаните нападатели в Англия, като има над 500 мача в професионалните лиги. Започва кариерата си в Лестър, като печели два пъти купата на лигата и вкарва отбора в елита през плейофите през 1996 г. На 10 март 2000-а година Ливърпул плаща клубен рекорд от 11 милиона лири за него. С екипа на тима печели купата на УЕФА, суперкупата на Европа (с победен гол срещу Байерн), добавя една купа на Англия, още две на лигата и една суперкупа на Англия.
На 18 май 2004 г. става и най-скъпият играч в историята на Бирмингам Сити, като подписва срещу 3,5 милиона лири, като сумата може да стане и 6,25 милиона. За съжаление тимът изпада и той е продаден на Уигън за 5,5 милиона.

На 23 януари 2009 година вече е играч на Астън Вила срещу 3,5 милиона лири. С този отбор играе финал за купата на Англия. През май 2012 г. е освободен и подписва с австрилийския Нюкасъл Джетс. Завършва кариерата си с екипа на Болтън Уондърърс след края на сезон 2015/2016 г.
Национал на Англия за абсолютно всички възрасти, което е рядкост. При мъжете има 62 мача и 7 гола. Участва на Световните през 2002 и 2010 г., както и на европейкото през 2004 г.
След края на кариерата си става треньор на аматьорския Егъртън. Завършва магистратура в УЕФА и става директор по развитието на женския отбор в Лестър, където е и в момента. За кратко дори е треньор на тима.

Гари Кейхил, Максуел и Емил Хески се присъединяват към Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия и Неманя Видич, които потвърдиха участие в тима, воден от легендарния Мартин О’Нийл.

Българският тим също се подсили със сериозни имена – Валери Божинов, Илия Груев и Радостин Кишишев.

Валери Божинов е роден на 15 февруари 1986 г. в Горна Оряховица. Като юноша минава през местния Локо ГО, Етър, Марица (Пловдив), Локо (София) и Добруджа, но още на 12 години заминава за Малта, където блести при юношите на Пиета Хотспърс. Там е харесан от Лече и прави дебют в Серия „А“ едва 15-годишен. Това е рекорд и до днес. Фиорентина плаща 13 милиона евро за 18-годишния нападател. Като част от сделката за Адриан Муту е пратен под наем в Ювентус, тогава в Серия „Б“.

Прибира се във Флоренция и е продаден на Манчестър Сити за 4,1 милиона лири. Идват две тежки контузии и период под наем в Парма, която го купува за 6 милиона евро през 2010 г. Следва трансфер за 2,6 милиона евро в Спортинг (Лисабон), но там не пробива и е даван под наем на Лече, Верона и Виченца. През пролетта на 2013 г. подписва с Левски, но остава само една година и се озовава в сръбския гранд Партизан (Белград). Там печели дубъл – титла и купа през 2016 г. През пролетта на 2017 г. напуска „гробарите“ и подписва с китайския втородивизионен отбор Мейджоу Хака, но остава само няколко месеца и се озовава в швейцарския „Лозана“. През зимната пауза на 2018 г. преминава в хърватския „Риека“. Напуска през лятото на същата година и играе за „Ботев“ (Враца).

Вижте и

След няколко месеца отново е в „Левски“ като свободен агент. През лятото на 2019 г. се завръща в „Ботев“ (Враца) и напуска след само 7 изиграни мача. През зимната пауза на 2020 г. Божинов поддържа форма с тима на „Септември“ (София), но на 13 февруари подписва с италианския „Пескара“. Записва само 3 двубоя. На 15 септември 2020 г. се връща в „Левски“, но напуска след идването на Станимир Стоилов, който твърдо иска да се освободи от него. На 10 януари 2022 г. подписва със „Септември“ (София) до края на сезона, като е и с ролята на играещ помощник-треньор. На 11 октомври напуска след раздялата на клуба с наставника Славко Матич. На 13 февруари тази година отива отново при втория си баща Сашо Ангелов в „Добруджа“, но през април и двамата са освободени. На 6 април се присъедини към „Витоша“ (Бистрица). В националния отбор има 43 мача и 5 гола.

Илия Груев е роден на 30 октомври 1969 г. в София. Юноша на „Левски“, като дебютира при мъжете с този отбор. След един сезон в „Славия“ е продаден на турския „Алтай“ (Измир). Връща се обратно в България, за да играе в „Локо“ (Сф) и след това отново отива в турския клуб. Следва един сезон в „Монтана“. Най-успешният му период е в „Нефтохимик“ (Бугас), като печели два пъти купата на професионалната лига и взема сребро в шампионата. През 2000 г. преминава в „Дуисбург“. След това играе и за Юрдинген и Рот Вайс (Ерфурт) в Германия.

В националния отбор има 13 мача и 1 гол, разписвайки се в квалификацията срещу Русия за крайното 2:4.
След края на кариерата си започва като помщник-треньор на Хенри Фукс в юношите на „Рот Вайс“ (Ерфурт). След това идва с екипа на Красимир Балъков в бургаския Черноморец. Помага и на Лотар Матеус в националния отбор. Отново с Балъков отива в хърватския Хайдук (Сплит) и германския Кайзерслаутерн. С Коста Руняич и Карстен Бауман работи в „Дуисбург“, а след това заедно с Руняич е в „Кайзерслаутерн“. Връща в „Дуисбург“ като старжи треньор. Работи с Флориан Кохфелд във „Вердер“, където е и треньор на дадените под наем играчи. Последно е в „Арминия“ (Билефелд) с Франк Крамер.

Радостин Кишишев е роден на 30 юли 1974 г. в Бургас. Юноша на Черноморец. След това се мести в Нефтохимик и печели два пъти купата на професионалната лига. Един сезон изкарва в турския Бурсаспор, след което се връща в България и играе за Литекс.

Става двукратен шампион с ловчанлии за 1998 и 1999 г. Следва кариера в английските Чарлтън, Лестър и Лийдс. Връща се в Литекс за сезон 2009/2010 г. и печели дубъл с отбора. Още един е в английския Брайтън и приключва в родния Черноморец.
В националния отбор записва 83 мача и 1 гол. Играе на европейското първенство в Англия през 1996 г. и световното във Франция през 1998 г.
След края на кариерата си работи като треньор в различните бургаски отбори и старозагорския Верея.

Божинов, Груев и Кишишев се присъединиха към Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков и Христо Йовов в тима, воден от Димитър Димитров-Херо. До Херо на пейката ще бъде и Любомир Шейтанов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре