Сега четете
Кирил Петков: Българската държава и българският народ не заслужава да има регулатори, които са същите като преди

Кирил Петков: Българската държава и българският народ не заслужава да има регулатори, които са същите като преди

Парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да влезе в пленарната зала, защото ясно предупредихме, че нещата, които се случват през последните дни, са недопустими. Това обяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Нека пак да изброим всичко много ясно. Първо – едно от най-големите събития през последните две седмици беше подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов. Ние поискахме министърът на правосъдието да бъде изслушан в зала и бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Същият следобед Комисията по правни въпроси поиска да бъде изслушан министърът на правосъдието за същата тази подмяна между Гешев и Сарафов, комисията беше блокирана от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, каза Петков.

Той посочи, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са имали предварителна уговорка готвеното и от двете политически сили антикорупционно законодателство да влезе едновременно в пленарната зала за обсъждане на първо четене. „Нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство“, обясни Петков.

„Обяснихме много ясно, че това не може да продължава. Във вчерашния ден следобед три регулатора – Сметната палата, Българската народна банка и Националната здравноосигурителна каса бяха вкарани в комисия. Беше нарушена и нашата първоначална уговорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани внимателно от ГЕРБ, ПП и ДБ, така че за всеки регулатор да има само кандидати с безупречна репутация“, допълни Петков.

„Няма как да дадем контрола над държавата в ръцете на това мнозинство без обсъждане, прикрито и набързо. Българската държава и българският народ не заслужава да има регулатори, които са същите като преди“, каза още Кирил Петков.

Петков обяви още, че цялата ПГ ще се съвещава днес, за да излезе с декларация за своите действия оттук нататък, ако, по думите му, ГЕРБ-СДС продължи с подхода си на „бавно изменяне на договорката“.

Вижте и

На въпрос от журналисти дали подаването на оставка е един от обсъжданите варианти, Петков отговори: „Потенциално – да“.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре