Сега четете
Денков към главния мюфтия: Ще имате стабилен партньор в лицето на държавата

Денков към главния мюфтия: Ще имате стабилен партньор в лицето на държавата

„Уважавам хората, които са се посветили на духовността, знанието и книгите. Ще имате стабилен партньор в лицето на държавата“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и неговите заместници при гостуването си в Главното мюфтийство в навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

 

„Идеите могат лесно да разделят хората, но също и да обединяват обществото. Важно е да сме заедно в усилията си за промяна към по-добро“, каза още Денков. Той разчита Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание да помогнат възпитанието на децата отново да стане приоритет в училище заедно с образованието.

 

Премиерът припомни, че е избран за народен представител в 48-ото и 49-ото Народно събрание от Шумен и има добри контакти с мюсюлманите, както в това свое качество, така и като преподавател в Софийския университет. Според него регионите на Шумен, Търговище, Разград и Силистра имат огромен потенциал за икономическо развитие и държавата е готова да им помогне в това отношение.

 

Вижте и

Главният мюфтия Мустафа Хаджи увери премиера в стремежа на мюсюлманското вероизповедание да работи срещу радикалния ислям и за свободно упражняване на религията според традициите в България. Домакините разказаха за благотворителните инициативи на Главното мюфтийство. Те благодариха на държавата за помощта при закупуването на сграда за Висш ислямски институт и помолиха за финансова подкрепа за нейното ремонтиране, както и за акредитация на висшето училище.

 

На 13 юни българският патриарх Неофит прие на официална среща министър-председателя Николай Денков в сградата на Софийската света митрополия. Двамата обсъдиха различни инициативи и дейности, които организира Българската църква и в частност Софийската света митрополия, както и бе поставен въпросът за междурелигиозния диалог, в който Българската православна църква играе важна роля на обединител. Страната ни бе изтъкната като пример за любовта и толерантността между вероизповеданията не само в Балканския полуостров, но и в Европа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре