Сега четете
Как похарчих само 18 лв, за да пътувам 1 месец в Германия, Австрия и Швейцария

Как похарчих само 18 лв, за да пътувам 1 месец в Германия, Австрия и Швейцария

Можем ли да обикаляме в Германия и в някои от съседните държави с билет от 9 евро за цял месец? Вече не, но миналата година можеше. Предварително аз не знаех за този билет, но след като вече бях в Залцбург, научих за него от една приятелка. Купих си го и го използвах през август 2022г. С него пътувах освен в Германия и до някои градове в Австрия и Швейцария. Билетът, разбира се, не е за  всякакъв транспорт и до всяко място, и е добре предварително да сте се запознали за кои видове превозни средства може да се ползва и за кои не може. Накратко ще ви обясня какво представляваше този билет  и как за един месец успях да пообиколя доста градове и курорти срещу „огромната“ сума от 18 лева.

Всеки билет от 9 евро даваше право да се използва мрежата на обществения транспорт на Германия за един календарен месец между 1 юни и 31 август 2022 г. Билет, закупен през юни например, е валиден от първия до последния ден на този месец. За останалите два месеца се купуват отделни билети от по 9 евро. Общественият транспорт, който се покрива от билета, включваше автобуси, трамваи, метро, ​​light-rail, регионални и регионални експресни влакове. Включени бяха и някои фериботни връзки, но за тях трябваше по-внимателно да се проверява, защото трудно можеше да се разбере кои фериботи се водят за обществени.

Билетът от 9 евро не даваше право да се пътува с влакове като ICE (Intercity Express), IC (Intercity), EC (Eurocity) или Thalys на дълги разстояния. Други частни оператори, като FlixTrain, също не участваха в схемата. Билетите не можеха да се използват и за пътуване във вагони първа класа.

Вижте и

Билетът от 9 евро беше до голяма степен ограничен до вътрешни връзки. Прилагаха се обаче някои изключения. Притежателите на билети можеха например да вземат баварски регионален влак (BRB) до близките Залцбург и Куфщайн в Австрия. Аз например използвах влакове от и до Залцбург. В следващата статия ще ви разкажа малко за този германски жп-транспорт, който е на доста по-ниско ниво от българския, колкото и на пръв поглед да звучи нереално подобно твърдение. Обаче, когато фактите говорят…

В трета статия ще ви обясня как може да пътувате в Германия с билет за 49 евро на месец от сега нататък. Билетът от 9 евро за месец остана в миналото и това е неговият заместник.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре