Сега четете
Плащаш на входа дори да не обитаваш апартамент

Плащаш на входа дори да не обитаваш апартамент

Нов удар по джоба ни носят промени в Закона за етажната собственост, който урежда отношенията между съседите в блока. Такса вход ще плащат всички собственици, наематели и обитатели в сграда етажна собственост, дори тези, чиито жилища са празни. Поправките са внесени за гласуване в парламента, пише Телеграф бг.

В момента има много имоти в жилищни сгради, които са необитаеми. Те са около 10-15 процента от жилищата, чиито собственици живеят, учат или работят в чужбина. Други пък са купени с инвестиционна цел и плащат някакъв процент само при ремонт, промяна в дизайна или инвестиционен проект.

От такса вход сега са освободени домакинствата, в чиито жилища не живее никой повече от 30 дни в годината. С промените в закона тази възможност отпада. Собственикът на необитаем имот ще бъде длъжен да плаща сума поне колкото за един обитател.

Ако общото събрание е сметнало, че разходите за асансьор, чистачка, домоуправител, ток и вода за общите части и вноска за ремонти е 12 лева, толкова ще дължи и собственикът, който не обитава жилището.

Една от новите тесли, които се точат с промените в закона е, че обитателите на първия и втория етаж, които в момента не плащат разходите за асансьор, защото не го ползват, също ще внасят парите за лифта, влизащи в определената такса.

Всички собственици, наематели и обитатели на имот в сградата етажна собственост трябва да са регистрирани в домовата книга на етажната собственост.

До 15 дни от закупуване, наемане или нанасяне в даден имот собственикът или ползвателят е длъжен да подаде декларация за вписване на своите данни в книгата на етажната собственост. Глобата за неизпълнение на задължението е от 50 до 250 лева или с имуществена санкция от 100 до 500 лева, ако е юридическо лице.

 

Вижте и

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре