Сега четете
Станислав Балабанов: Ще подкрепуим идеята на Мария Габриел да бъде поискана оставката на главния прокурор

Станислав Балабанов: Ще подкрепуим идеята на Мария Габриел да бъде поискана оставката на главния прокурор

В интерес на истината останахме приятно изненадани от първата идея на Мария Габриел след влизането ѝ в българския парламент. Разбира се, че като български граждани, на първо място, ние ще подкрепим такава инициатива и идея, защото аз тази идея я подкрепих още 2020 г. на площада, когато заедно с толкова много българи извикахме „оставка“. Това каза пред журналисти в парламента Станислав Балабанов (ПГ на „Има такъв народ“).

По-рано днес кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС заяви, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Според Балабанов това е емоционалната страна на нещата. Практичната е, че, доколкото съм запознат юридически, тази идея ще бъде отнесена от бъдещ правосъден министър, когато и да бъде избран, и както и да се казва той, във Висшия съдебен съвет, посочи той.

Там квотите и разпределението на мандатите са от доста време вече насам и представителите не съм сигурен дали имат необходимата воля, за да изпълнят тази емоционалност с практичност и Гешев да подаде оставка, и да му се вземе поста главен прокурор, посочи Балабанов.

Да се надяваме на едно много сериозно и широко мнозинство от всички политически формации в парламента, за да извървим пътя към съдебна реформа, защото за мен по-важното е не „да взимаш главата на един и да слагаш друг на неговото място“, коментира той. По думите му трябва да се реформира и съдебната система по начин, по който да не се допуска повече един човек да злоупотребява с властта в тази институция. Но пък беше хубав знак тази сутрин от Мария Габриел, добави Балабанов.

Разбира се, това не означава подкрепа за какъвто и да е кабинет, защото това са някакви първи впечатления, отбеляза депутатът и добави, че предстоят тепърва срещи. Балабанов посочи, че днес в 15:30 парламентарната им група ще се среща с ГЕРБ-СДС, за да видят наистина какви са им идеите, приоритетите, имат ли имена, имат ли предложения за правосъден министър.

Крайно време е да приключим да се занимаваме с метафори, да видим какви са реалните предложения, има ли воля България да излезе от тази криза, смята Балабанов. Според него другият вариант е много лесен – нови избори, които няма да произведат нищо особено.

Вижте и

Попитан дали имат предложение за правосъден министър, депутатът посочи, че не са обсъждали такива ходове, защото няма предложение към тях, няма и конструктивни, до момента, разговори.

При нас има много експерти, и то качествени, отбеляза Балабанов.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре