Сега четете
„Вечният затворник“: Рисунките на Абу Зубайда разкриват покварената политика на изтезания на САЩ

„Вечният затворник“: Рисунките на Абу Зубайда разкриват покварената политика на изтезания на САЩ

Ексклузивно: 21 години задържаният е в ареста в САЩ без обвинение, измъчван и сексуално унижаван, без изгледи за освобождаване

Внимание: изображенията и описанията на изтезанията в тази статия са изключително графични

Затворник, държан в затворническия лагер на САЩ в залива Гуантанамо , който беше използван като човешко морско зайче в програмата на ЦРУ за изтезания след 11 септември, представи най-изчерпателния и подробен разказ, виждан досега, за бруталните техники, на които е бил подложен.

Абу Зубайда е създал поредица от 40 рисунки, които описват изтезанията, които е претърпял в редица тъмни обекти на ЦРУ между 2002 и 2006 г. и в залива Гуантанамо. При липсата на пълно официално отчитане на програмата за изтезания, която ЦРУ и ФБР са се старали години наред да пазят в тайна, изображенията дават уникална и изпепеляваща представа за един ужасяващ период от историята на САЩ.

Рисунките, които Зубайда е коментирал със собствените си думи, изобразяват ужасяващи актове на насилие, сексуално и религиозно унижение и продължителен психологически терор, извършен срещу него и други задържани. Те са скицирани по памет в килията му в Гуантанамо и изпратени на един от адвокатите му, проф. Марк Денбо.

Заедно със своите студенти в Центъра за политика и изследвания към Юридическия факултет на университета Сетън Хол, Денбо събра образите и думите на Зубайда в нов доклад. The Guardian публикува доклада „ Американски мъчители: злоупотреби от ФБР и ЦРУ в тъмни места и Гуантанамо“ за първи път заедно с набор от невиждани досега скици.

„Абу Зубайда е образецът на американската програма за изтезания“, каза Денбо. „Той беше първият човек, който беше изтезаван, след като беше одобрен от Министерството на правосъдието въз основа на факти, за които ЦРУ знаеше , че са неверни. Неговите рисунки са окончателното отричане на провала и злоупотребата с изтезанията.

Рисунка на мъж, вързан за стол с техници, които вкарват тръба в носа му, за да го хранят насила.
Илюстрация: С любезното съдействие на Абу Зубайда

Новият доклад идва в критичен момент за Зубайда, който е задържан в Гуантанамо при условията на Кафка. Той е известен като „затворник завинаги“, тъй като нито е бил обвинен в престъпление, нито е предлагал някаква перспектива за освобождаване.

Миналата седмица орган на ООН призова той да бъде незабавно освободен , като установи, че продължаващото му задържане може да е престъпление срещу човечеството . Международният правен представител на задържания Хелън Дъфи каза, че решението на работната група на ООН за произволното задържане съвпада с визуалния разказ на Зубайда за изтезанията му.

„Рисунките са мощно изображение на случилото се с него и са забележителни, като се има предвид, че той не е успял да комуникира директно с външния свят“, каза тя.

Денбо добави, че комбинацията от намесата на ООН и новите чертежи дава искрица надежда, че правният проблем на Зубайда ще бъде решен. „Единственото нещо, което някога го е държало в затвора, са тишината и тъмнината, а сега слънчевата светлина огрява този вечен затворник“, каза Денбо.

Скиците на Zubaydah предоставят уникален визуален запис на използването на изтезания от правителството на САЩ след 11 септември. Видеозаписи на изтезанията на Зубайда бяха заснети от ЦРУ, но след това унищожени в нарушение на съдебна заповед, докато докладът за изтезанията от 6700 страници от комисията по разузнаването на Сената остава таен почти десетилетие след като беше завършен.

Въпреки че пълният доклад на Сената никога не е бил публикуван, заключението му е известно : че малтретирането на Зубайда и други задържани не е успяло да извлече никаква нова разузнавателна информация. С други думи, мъчението не работи.

52-годишният Зубайда беше заловен в Пакистан през март 2002 г. и предаден на няколко тъмни обекта на ЦРУ в Полша, Литва и другаде. Той беше първата жертва на това, което трябваше да стане широко разпространеното използване на изтезания от САЩ срещу заподозрени в тероризъм.

Той беше преместен в Гуантанамо през 2006 г., където се намира оттогава.

Първоначално САЩ твърдяха, че той е топ оперативен агент на Ал Кайда, но бяха принудени да признаят, че дори не е бил член на терористичната група. „Всички са съгласни, те са измъчвали грешния човек; те все пак продължиха, за да могат да получат разрешение да измъчват други хора“, каза Денбо.

Изображенията на Zubaydah са толкова точно предадени, че екипът на Seton Hall редактира лицата на агентите на ЦРУ и ФБР, за да защити тяхната самоличност. Те разкриват степента, в която правителството на САЩ е нарушило международните закони и дори собствените си насоки относно това, което евфемистично нарече „подобрени техники за разпит“.

Сред изображенията, които Guardian публикува за първи път, е едно, показващо маскирани агенти, заплашващи физически Зубайда с анално изнасилване. Задържаният възстановява и изключително насилствената техника, използвана срещу него, известна като „стена“.

На друго изображение Зубайда рисува себе си окован гол пред разпитваща жена. Друга рисунка показва пазачи, които заплашват да осквернят Корана – техники, които никога не са били официално одобрени от Министерството на правосъдието.

„Сексуалното насилие никога не е било одобрено, голотата никога не е била одобрена, унижението чрез присъствието на жени никога не е било одобрено, нито пък подлагането на някого на продължителни мъчения до точката на изтощение или по-лошо“, каза Денбо. В своя разказ Зубайда нарича продължителното използване на множество техники за изтезание „вихъра“.

Зубайда е бил подложен на симулирано удавяне или воден борд 83 пъти. Задържаният записва различни варианти на техниката, включително тази, при която е поставен в кутия с размерите на ковчег, която след това е пълна с вода до носа му.

Той остана „ужасен от удавяне през целия ден“, пише той.

Анотациите на Зубайда, които са леко редактирани за дължина и яснота, описват злоупотребите, които Зубайда е претърпял лично като първата жертва на американската програма за изтезания. Но Денбо каза, че неговият клиент е изготвил материала, за да подчертае не само собственото си страдание, но и това на много други, подложени на същите техники.

Според резюме на доклада на Сената от 2014 г. най-малко 119 лица са били жертви по програмата.

Зазиждане

Рисунка на изтезаван затворник.

Зубайда: Понякога използваха кърпа, увита с тиксо, която поставяха около врата на затворника и го удряха в цимента или дървената стена. Те внезапно влизаха в килията на затворника и започваха да го удрят в стената без кърпа или дори ръкавици и умишлено го удряха силно по тила и гърба много пъти и продължаваха дълго време, докато не припадна. След това го събуждат със студена вода и продължават побоя дори и да не припадне, започват да му удрят шамари, докато му задават въпроси и ругатни с нецензурни думи и продължават да го удрят силно по главата, гърба и задните части, докато не рухне на земята.

Воден борд

Рисунка на затворник, затворен в кутия, подобна на ковчег, която след това се пълни с вода.

Zubaydah: Уотърбордингът не е само използване на вода и дъска. В този вид го слагат в дървен ковчег за дълго време, докато уринира върху себе си. Ръцете му са зад гърба, или е задържан отпред. Ако е бил задържан отпред, ще стои така с дни. Оставят го удавен в отпадъците му.

Вижте и

Ако е било зад гърба му… те разговарят с него от малък люк на върха на ковчега, питайки го неща, които щом отрече или се закълне, че не знае, друг човек започва силно да налива много студена вода от друг малък люк. Тъй като ковчегът е направен от дърво, водата ще изтече, но бавно.

През това време следователят го пита и го заплашва, след което го оставя, докато водата стигне до носа, устата му и тогава той започва да се движи силно от мъка, кашля [да спре] да се дави. След това следователят ще дойде отново и другият човек ще спре да налива вода. Водата ще изтече от кутията, но цикълът се повтаря и той ще остане ужасен от удавяне през целия ден.

Вихърът

Рисунка на затворник с ръце и крака, оковани за тавана и пода, измъчван с вода, силна музика и скорпион

Зубайда: Тази рисунка показва Вихъра – водовъртежът от сбитост, болка, стрес, глад и студ, където поставят задържания в 24 часа в денонощието на интензивни мъчения, които продължават дълги седмици или месеци… Те използват специфичен метод на мъчение, в този случай удря с пръчка в много студено време, така че болката ще се удвои и те се съсредоточават върху удрянето, докато затворникът почти припадне или дори припадне наистина. Те го събуждат грубо, след което започват да се фокусират върху друг метод за изтезание за един час … След това, на следващия час използват трети метод и така нататък, докато не свършат всичките си методи. След това започват отново с първия метод за втори път, трети път и така нататък за целия ден и за цялото време на мъчението, колкото е необходимо.

Разпитваща жена

Рисунка на гол затворник, измъчван на стол пред жена следовател.

Зубайда: Седя на стола непрекъснато дълги седмици и съм напълно гол. Много гладен. Чувствам се замръзнал от много студеното време. Почти получавам халюцинации поради психологическите нерви и телесния натиск… В допълнение към лишаването от сън чувствам, че наистина халюцинирам. И тогава веднага влезе жена, облечена в много леки дрехи (все едно беше лято). Тя седна до мен и имаше двама мъже, облечени в много дебели дрехи (подходящи за северния полюс) … !! Изобщо не помръднах, дори да покрия гениталиите си, както си е редно от учтивост и религиозни вярвания, защото наистина в началото си мислех, че халюцинирам. Но когато говореха с мен… покрих гениталиите си напълно. Извиках им: „Поне ми дайте нещо, за да прикрия гениталиите си пред тази жена… Не се ли срамувате от себе си?“ Дадоха ми само кофа с много студена вода. И го изляха върху главата ми. Известно време не можех да говоря поради силното треперене в устата и устните ми, както и по цялото ми тяло. Тя остана да седи, да гледа и да се взира, чакайки да отговоря на първия й въпрос. Тя чакаше половин час без никакви отговори, после си тръгна и трепереше от студ и гняв.

Заплашва с изнасилване

Рисунка на затворник, заобиколен от пазачи, заплашващи да го содомизират.

Зубайда: Тази рисунка показва заплашване на задържания с изнасилване… Те пускаха затворника на земята и го държаха по начин, сякаш наистина някой ще го содомизира, и започваха да използват мръсни сексуални думи, описващи красотата, размера или мекотата на задната му част. След това започват безобразието, използвайки ръцете си или някакви пръчки в чувствителните зони около ануса. Където и да се съпротивлява задържаният, другите надзиратели го връщат обратно по правилния начин, за да извърши содомия… Те казваха на висок глас: „Ще сложим тази голяма пръчка или по-голяма в ануса ти, за да я пробием“… Можете да си представите чувствата затворникът страда, като страх, болка и неудобство.

Заплаха за оскверняване на Корана

Рисунка на пазач, който крещи на затворник на стол и заплашва да оскверни Корана.

Zubaydah: Мисля, че диалогът/коментарът в рисунката е достатъчен.

Заплахи с бормашина

Рисунка на пазач, който заплашва затворник с бормашина.

На брата ли му пробиха главата?!! Корема ли му пробиха или крака или задницата?!! Използване на бормашина?!! Всички тези въпроси продължаваха да се въртят в ума ми с дни и месеци до следващия ден, когато се върнаха и използваха същия метод: заплаха с бормашина. Същите звуци на ужас се връщат и звуци на лудост се връщат в главата ми с нови въпроси: той същият ли е брат?!! Да не е умрял? Да не са го убили? Или това е друг брат, различен от първия? Кой е вторият? И кой ще е третият? Ще бъда ли аз?

През януари тази година Литва  плати повече от 110 хил. долара на лежащия в Гуантанамо Абу Зубайда,, тъй като страната е позволила на ЦРУ да го изтезава в таен обект извън Вилнюс, предаде в. “Гаридън“. Това става след повече от три години, след като Европейският съд по правата на човека нареди на литовското правителство да обезщети затворника заради нарушаване на европейските закони, забраняващи използването на изтезания.

Абу Зубайда е държан от САЩ без обвинение повече от 20 години. Той беше заловен в Пакистан шест месеца след 11 септември. ЦРУ и адвокатите на тогавашната администрация на Буш се опитаха да оправдаят изтезанията с твърдението, че терористът е заемал висш пост в Ал Кайда. Оказа се, че той не е член на организацията и никога не е бил обвиняван за участие в атентатите от 11 септември. През по-голямата част от времето след ареста Зубайда е държан без връзка с външния свят по настояване на ЦРУ като част от усилията на агенцията да предотврати разгласяване на подробности от изтезанията. Адвокатите на Зубайда смятаха, че е малко вероятно Литва да плати компенсацията без одобрение от Вашингтон, тъй като тогава целият свят ще разбере методите, които се прилагат над затворниците в Гуантанамо. “Този ​​ход е в съответствие с идеята, че САЩ смекчават позицията си относно задържането на т.нар “вечни затворници“. САЩ очевидно можеха да попречат на Литва да даде тези пари и въпросът е защо не го направиха?“, каза пред “Гардиън“ Марк Денбо, част от юридическия екип на Зубайда, базиран в САЩ.

По делото на Зубайда срещу Литва, водено от неговия адвокат Хелън Дъфи, Европейският съд по правата на човека разбра, че Зубайда е бил държан в таен обект на ЦРУ в покрайнините на Вилнюс от февруари 2005 г. до март 2006 г. с кодово име Violet. Зубайда е бил подлаган на лишаване от сън, изолация, силен шум и остра светлина.

Парите, преведени от Литва, вече са в банковата сметка на затворника. Зубайда обаче не може да се възползва от сумата поради факта, че е в затвора в Гуантанамо и активите му са замразени от хазната на САЩ. Подобно замразяване на негови активи от Съвета за сигурност на ООН беше отменено преди две години след петиция от неговите адвокати.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре