Сега четете
Индия надмина Китай по население

Индия надмина Китай по население

Тази седмица Индия окончателно ще задмине Китай по население и ще стане най-многолюдната страна в света, обяви ООН. Световната организация прави тези оценки на база на множество фактори, включително данни от преброявания, раждаемост и смъртност. В момента Индия има население от 1 425 775 850 души и за пръв път 1950 г. Китай губи първото място на планетата.

Изоставането на Китай идва в резултат на известната политика на едното дете в семейството, въведена през 80-те години на миналия век. Не че бе невъзможно хората да имат повече от едно дете, но за мнозинството имаше тежки глоби, принудителни аборти и стерилизации, припомня „Гардиън“. Тази политика наложи донякъде юзди на демографския бум, но с неприятни странични ефекти – застаряващо население и дисбаланси между половете. В момента в Китай мъжете са 32 млн. повече от жените и насърчаването на раждаемостта е крайно трудно. Мерките от последните години не дават почти никакъв резултат – средностатистическата китайка все така има по 1,2 деца, а през следващите 20 г. се очаква населението да намалее с почти 10%. Според прогнози преди края на този век китайците може да намалеят на под 1 млрд.

Индия, от друга страна, е прибавила 1 милиард души от 1950 г. насам. Прирастът малко забавя темпо, но населението ще продължи да расте и през следващите години, като ще достигне своя пик от 1,7 млрд. към 2064 г. Днес в Индия се раждат средно 86 000 бебета на ден при 49 400 в Китай.

Вижте и

Оценки, че Индия вече е най-многолюдната страна в света има от месеци според различни наблюдатели. ООН очакваше този прелом да се случи първоначално през 2027 г., а последните прогнози бяха за средата на годината – с други думи, новините тази седмица подсказват, че това става по-рано от очакваното.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре