Сега четете
Живко Мутафчиев – „Към себе си“

Живко Мутафчиев – „Към себе си“

„Когато принудата на обстоятелствата един вид те обърка и разстрои, влез веднага в себе си и не нарушавай повече от нужното хармонията. Така ще я овладееш – като влизаш постоянно в себе си.“ Марк Аврелий

От 27-ми април до 21-ви май 2023 г. творбите на талантливия художник Живко Мутафчиев ни повеждат за едно пътуване „Към себе си“ в пространството на Арт Галерия Le Papillon. Двадесет и две платна, създадени за седмата самостоятелна експозиция в „Папийон“ на експресивния творец с разпознаваем почерк, убедително понасят мисълта на зрителя на вътре „към себе си“. Със съвременен минималистичен израз, усещане за движение, същевременно с доза спонтанност и настроение, лекота, въздушност на пространството, точната рисунка на Мутафчиев ни увлича в разкази със загатнатата философска линия, обща за платната от експозицията. Привидно личната тема, но всъщност общочовешка и стара като света, ни замисля над екзистенциалния въпрос „Кои сме, всъщност?“. Дали искаме да се опознаем и да открехнем „вратата“ на душата си? Дали подминаваме тази възможност или търсим всяка пролука, за да надникнем вътре? А това, което наистина успеем да видим, няма ли да е различно от това, което сме очаквали или подозирали и да се изненадаме от себе си?

Изложбата картографира процеса на изследване, вглеждане в Аза, погледнато автобиографично и изхождащо от личното към общото. Живко Мутафчиев ни подтиква неусетно към самоанализ, боравейки с лекота с метафоричните символи – „вратата“, като възможност; „птицата“, носеща символа на свободата; “малкият“ и „големият човек“ – като едно завръщане към началното ни аз във време на равносметка. „Към себе си“ е тема, обединяваща съвременен анализ с живописен прийом и класическите, непреходни философски разсъждения, за която ни напомня заглавието на българския превод на един от трудовете на Марк Аврелий.

Мутафчиев е от най-изявените съвременни български художници, безспорен майстор на фината линия, на смелата комбинация на тонове и полутонове, на графиката, на експресията. Автор, който обича да експериментира с живописната техника, а с всяка следваща изложба развива и осъвременява силно разпознаваемият си за много колекционери почерк. Индивидуалността му е отличителна, а стилът му завладява вниманието на зрителя. Живко Мутафчиев рисува на границата на реалното и абстрактното. Създава светът на своите герои, използвайки всички нюанси при разлагането на цветовете, а контрастите засилват различните емоционални състояния, които авторът внушава. Платната му излъчват много енергия, въздействат с решително полагане и наслояване на боите, за да постигне светлина. А смелите му композиционни решения създават убедително усещане за движение и динамика. Автентична характерна черта на автора са положените с тънка четка линии, въздействащи на въображението на зрителя като закодирани текстови послания.

Заповядайте на откриването на изложбата на 27.04.2023 /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12, за да откриете коя врата води към Вашата вътрешна хармония!

Вижте и

Изложбата е достъпна за ценители от 27-ми април до 21-ви май 2023 г. в изложбения салон на галерията, както и онлайн на сайта artpapillon.com и на fb: Le Papillon Art Gallery.

Сърдечни поздрави,
Виктория Митева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре