д-р Климент Найденов: България е малка европейска страна, но тя има значителен принос в научното изследване на Антарктика

Антарктика, със своите екстремни климатични условия, е една от най-суровите територии на Земята, но е и един от критичните примери по отношение на разбирането на климата на планетата. България е малка европейска страна, но тя има значителен принос в научното изследване на Антарктика, каза проф. д-р Климент Найденов – декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на откриването днес на Деня на Антарктика в аулата на СУ.

Той отбеляза, че българските учени са участвали в редица изследователски мисии, свързани с разработки в основните научни приоритети в науките за земята – геология, геофизика, физика, география, метеорология, глациология и други.

Един от важните елементи от българските антарктически експедиции е свързан със създаването на базата ни „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, каза деканът на Геолого-географския факултет на СУ. „Тази изследователска станция е предоставила решаваща платформа за българските и международните учени, за да провеждат широк спектър от изследователски дейности. Трябва да споменем и най-новата ни придобивка – научноизследователския военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“, и започналото тазгодишно разширяване на базата ни“, добави проф. д-р Климент Найденов.

Той заяви, че въпреки тези значителни постижения, българските експедиции всеки път са изправени пред множество предизвикателства, но усилията на учените ни са показали важността на международното сътрудничество при провеждането на тези мащабни научни изследвания в отдалечените и предизвикателни територии на Антарктика.

Българските експедиции до Антарктика са допринесли значително за световното разбиране на този регион, континент, и за ролята, която има в изучаването на нашата планета, заяви деканът на Геолого-географския факултет.

„Обръщам се към проф. Христо Пимпирев и към всички негови съмишленици, за да ги уверя, че трябва и че Софийският университет ще продължи, както и Геолого-географският факултет, да насърчава това международно сътрудничество в тази важна област на научното изследване“, каза проф. д-р Климент Найденов.

Вижте и

Денят на Антарктика е поредното събитие, посветено на 60-годишнината от създаването на Геолого-географския факултет на Софийския университет, в който преподавател е проф. Христо Пимпирев. Той е председател на Българския антарктически институт и е ръководител на българските полярни експедиции.

На събитието проф. Христо Пимпирев говори по темата „Романтичните години в българските антарктически изследвания“.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре