Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път…
Тази неделя румънците ще посрещнат най-скъпия Великден от 30 години насам. Празникът ще им струва със 70 процента повече, изчисляват икономистите. За да е пълна трапезата, румънците ще трябва да положат сериозно финансово усилие, защото всичко струва повече – от месото, през яйцата до зелената салата, установи проверка.
По пазарите в Букурещ яйцата започват от 1,2 леи (0,48 ст) за бройка. С 15 леи повече или 45 леи (18 лв.) струва цяла кора в сравнение с април 2022. Килограм сирене излиза 35 леи (14 лв). Цената на килограм орехови ядки, необходими за приготвянето на Великденския козунак, са на приблизително същата цена. Връзка зелен лук се продава за около 2 леи (0,80 ст). Средно 350 леи или 140 лева с ДДС ще струва потребителската кошница за Великден.
Заради завишените цени и за разлика от минали години, мнозина предпочитат да купят само няколко килограма месо, вместо половин или цяло агне. В супермаркетите в Букурещ 100 грама агнешки котлет струват 6,49 леи (2,60 лв.). Един килограм агнешко месо на пазарите се продава за между 40 и 50 леи (16 и 20 лв.). Половин агне излиза 240 леи (96 лв.), цяло – около 500 леи (200 лв.).
Единственият празничен продукт, който поддържа нормална цена, е козунакът. Той може да се намери и за 7 леи (2,80 лв.) в промоция в големите супермаркети. В зависимост от вида и марката, цената му може да достигне 30 леи (12 лв.). Очаква се тази година за Великден да бъдат опечени и продадени 6 000 000 козунака.
В навечерието на Великден търговските вериги се опитват да привлекат повече клиенти не само със сезонни намаления, но и с готови, боядисани яйца, шоколадови зайци, празнична украса и подаръчни комплекти.
Каква е вашата реакция?
Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път през 1844 г. в гр. Смирна (дн. Измир). С него е поставено началото на българския периодичен печат. На 1 април 2013-та година, 169 години след началото на първото издание на списание „Любословие”, поставяме началото на неговото онлайн издание