Сега четете
Музеите в цял свят отбелязват 50 години от смъртта на Пабло Пикасо

Музеите в цял свят отбелязват 50 години от смъртта на Пабло Пикасо

Днес се навършват 50 години от смъртта на митичния художник Пабло Пикасо. Музеите в целия свят почитат паметта и творчеството му. Ето как е отбелязана годишнината във втората му родина – Франция.
„Изобилно, изобретателно, често радикално, творчеството на Пикасо предизвиква истинско въодушевление в целия свят“ – така се изказа за великия художник – емблема на модерното изкуство френският министър на културата Рима Абдул Малак.

Испания и Франция подготвиха съвместно честването на 50-ата годишнина от кончината на Пикасо с над 40 изложби по света.

По Великден много парижани и туристи ще се отдадат на културни разходки, например до музея „Пикасо“ в Париж, който чества художника в ярки цветове – пъстри тапети и поп мотиви, дело на стилиста Пол Смит, обграждат емблематичните творби.

Вижте и

А изложбата в Музея на човека на площад „Трокадеро“ хвърля светлина върху изначалния интерес на Пикасо към праисторическото изкуство и пещерните рисунки, чието влияние се забелязва в негови картини, скулптури и гравюри.

И тъй като шедьоврите на основоположника на кубизма и сюрреализма не са разкрили докрай своите тайни, наесен в Париж ще бъде открит изследователски център за творчеството му.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре