Сега четете
Атанас Пеканов: България ще спечели икономически много позитиви от влизане в еврозоната

Атанас Пеканов: България ще спечели икономически много позитиви от влизане в еврозоната

Смятам, че България ще спечели много позитиви от влизане в еврозоната, каза пред журналисти в Благоевград служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Работата по влизането в еврозоната продължава, знаете че в момента България не отговаря на един от най-важните критерии по отношение на инфлацията, тя обаче спада и смята, че съвсем скоро ще отговаряме и на този критерий, каза още Пеканов и допълни, че 1 януари 2025 г. продължава да бъде реалистична дата за влизане на страната в еврозоната.

Освен критерия по отношение на инфлацията, остава да бъдат приети още няколко закона, които да гарантират, че законовата рамка в България отговарят на тази на Европейската централна банка и Европейската комисия, посочи вицепремиерът и допълни, че „това също трябва да се случи в спешен порядък“.

По думите на Пеканов влизането в еврозоната ще повиши доверието в страната, като ще направи по-активна ролята на България при вземане на решения. „Заради валутния борд страната ни в момента в общи линии репликира решенията, които се вземат в еврозоната, ние сме вързани за еврото, но не участваме в решенията. С влизането ни ще можем да участваме в тези решенията“, каза още Атанас Пеканов.

Според служебния вицепремиер приемането на еврото няма да доведе обедняване на населението. Ако видим страните от Източната Европа, които влязоха в еврозоната в последните десет години, балтийските страни, те продължиха още по-бързо конвергенцията си към стандартите в Западна Европа, каза още Пеканов и посочи, че страната ни трябва да се стреми към икономическа конвергенция и конвергенция на доходите.

Вижте и

Атанас Пеканов посети Благоевград по покана на студентски клуб Post Society към Американския университет в България. Toй участва в организираната от клуба лекция и отворена дискусия под надслов „Преходът на България към еврото“. За мен е важно такива разговори да се случват, това е част от кампанията и всички процеси, които правителството води, за да покажем на хората какви ще са последствията от влизането в еврозоната, каза пред журналисти Пеканов.

„Най-важното е хората да бъдат спокойни, че институциите знаят какво се случва, все пак това е процес, който се е случвал и в много други страни. Да, това е една трансформация и хората в България може да имат страхове за някой от тези процеси, ние трябва много ясно да обясняваме какво и как трябва да се случва“, посочи вицепремиерът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре