Сега четете
КС отклони питане на кабинета за запасняците

КС отклони питане на кабинета за запасняците

Конституционният съд е отклонил искането на Министерския съвет за тълкувателно решение във връзка с въвеждането на законова възможност за задължителна подготовка на запасните военни. Това става ясно от определение на конституционните съдии, с което се прекратява производството по конституционно дело №2/2023 г. 

В искането си за тълкуване на служебното правителство е счело, че „съществуват различни разбирания относно принципите на въвеждането на подготовката на българските граждани… в т. ч. въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статут на запасни“.
Въпросът на служебния кабинет беше: „Допуска ли Конституцията въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статут на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военното формиране?“.

Конституционният съд обаче не е ангажиран с тълкуването и посочването в определението за прекратяване на делото, че въпросът е от компетентността на Народното събрание и Министерския съвет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре