Сега четете
Иван Дерменджиев: България очаква въпросът с разширяването на Шенген да бъде решен положително до края на годината

Иван Дерменджиев: България очаква въпросът с разширяването на Шенген да бъде решен положително до края на годината

Служебният вицепремиер Иван Демерджиев изрази днес очакване за положително решение за разширяването на Шенген до края на годината. По неговите думи разговорите с Австрия и Нидерландия показват еволюция в позицията.

Мисля, че сме на прав път и ще завършим процеса в рамките на тази година, заяви той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Демерджиев допълни, че Хага е все по-склонна да приеме, че не може да се очаква нов доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, както и че е възможно да бъде използван друг документ, който комисията е готова да издаде. Първо ще се изчака доклада за върховенство на правото и на базата на този доклад Нидерландия ще прецени иска ли допълнителен доклад, поясни вицепремиерът. Никой не коментира темата за разделянето на България и Румъния по пътя за Шенген, посочи той.

На днешното заседание с Европол е било договорено в България да се създаде координационен център с работна група от представители на всички държави от ЕС, която да се бори с международните групи каналджии. Вицепремиерът уточни, че към работната група се очаква да се присъедини и Турция.

Предвижда се нашата страна и европейската гранична служба Фронтекс да разработят план с мерки за техническо обезпечаване на 110 километра от българо-турската граница. Имаме амбицията да обезпечим тези километри максимално бързо, имаме уверенията на ЕК, че ще бъдем финансирани за това, допълни той. По неговите думи се предвижда поставянето на камери и сензори, както и осигуряване на въздушно наблюдение, като данните да се подават към граничните полицаи. Мисля, че такава система ще подобри нивото на сигурност в пъти, каза Демерджиев.

Вижте и

Той отбеляза, че според Фронтекс изграждането на стена по границата работи от професионална гледна точка и изрази надежда ЕК да преосмисли становището си, че не финансира строежа на подобни съоръжения. Вицепремиерът допълни, че се наблюдава намаление на броя незаконни мигранти по Западнобалканския маршрут. Това означава, че се справяме със задачата на този етап, обобщи Демерджиев.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре