Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път…
Няма да има промяна в цената на яйцата преди Великден. Това увери в „Денят започва“ председателят на съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов. „Не виждам никаква предпоставка цените да скачат, още повече че някои от компонентите, формиращи себестойността падат. Търсенето е балансирано в ЕС и само някой сериозен форсмажор може да промени това“, заяви той. За Великден се очаква внос на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни, тъй като в България производството на яйца с бели черупки не е голямо. Ивайло Гълъбов цитира данни на Евростат, според които цената на яйцата от производител в България в момента е най-ниската в ЕС – 28 ст. без ДДС. „Действително ръстът в последната година е огромен, но той последва ръста на всички останали компоненти, които формират цената. Тя се влияе и от повишеното търсене, тъй като птичия грип оказа влияние и доведе до дефицит. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни продукти“, обясни той. От 28 ст. от производител, цената на яйцето за потребителя скача на 50 стотинки, посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“. Според него цената на яйцата не се регулира изцяло от пазарните принципи. ,“Докато стигне до потребителя цената поскъпва и на много места е около 50 ст., а това е единствената цена, която има значение за хората. Тях не ги интересува, че излизат от производителя на 28 ст., когато те го купуват за 50 ст. Енергоносителите се качват, слизат, но цената обикновено не слиза. Аз не виждам толкова поводи за повишаване на цените на европейски нива. Не смятам, че цените се регулират изцяло от пазарните принципи. Ако се регулираха от пазарните принципи, щяха да са по-ниски. Мерките за протекционизъм също са фактор, който вдига цените“, заяви д-р Сергей Иванов. От Съюза на птицевъдите настояват за намалено ДДС за храните, за да са поставени при равни условия с колегите им от други държави в ЕС. Според д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“ намаляването на ДДС при храните няма да има ефект. Той даде пример със случващото се в туризма и хляба, където посочи, че ДДС е по-нисък, но цените не са.
Каква е вашата реакция?
Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път през 1844 г. в гр. Смирна (дн. Измир). С него е поставено началото на българския периодичен печат. На 1 април 2013-та година, 169 години след началото на първото издание на списание „Любословие”, поставяме началото на неговото онлайн издание