Сега четете
Радев: Парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените 3 месеца

Радев: Парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените 3 месеца

Парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените 3 месеца най-вече за ефективен механизъм за контрол на главния прокурор. Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебати от самото начало на Народното събрание. Сега чуваме чанове – част от маскарадните игри. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в парламента.

Това заяви президентът Румен Радев в Перник на фестивала „Сурва“.

Днес депутатите въведоха механизъм за разследване на главния прокурор. Приетите на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) обаче се оказаха само прах в очите. Приетите текстове трябва да бъдат обединени в общ законопроект, след изготвянето на който ще започнат да текат сроковете за предложения. Промените обаче ще си останат само символични.

Според Радев, когато депутатите са разбрали, че дните на парламента са преброени, изведнъж са се втурнали да решават този въпрос – всеки да покаже, че има желание, с може би тайната надежда, че няма да стане.

„Механизмът за контрол на действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България. Той е неотложен като приемане. Ако всички политически сили имат за приоритет да се случи, имат една седмица да го направят – могат, ако искат“, смята държавният глава.

Той очаква до разпускането на 48-ото Народно събрание на 3 февруари депутатите да приемат този закон. „Може текстът да е според, но е важна крачка. Най-сетне трябва да предприемем нещо. Надявам се, че парламентът поне в тази седмица ще работи изцяло в интерес на общественото, а не на кампанията“, каза още той.

Вижте и

Румен Радев отново коментира случая с пребития секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков, като го определени като „израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и към всичко българско“.

По думите му е изключително важно този път властите в Северна Македония да заявят ясно, че това е престъпление от омраза. „Не е битов скандал, не е криминален случай, а престъпление от омраза.  Защото ненаказаните и неиздирените много случаи на системен тормоз над хората с българско самосъзнание водят до такива случаи на физическо насилие и  ескалация“, посочи държавният глава.

В понеделник в Северна Македония ще заминат министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, председателят на ДАНС Пламен Тончев, посланикът на България Ангел Ангелов, за да поискат от македонските власти ясно да заявяват какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни, както в една европейска държава, посочи президентът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре