Сега четете
Ресторантите в Киев изхвърлиха ключови салати от менюто си заради войната

Ресторантите в Киев изхвърлиха ключови салати от менюто си заради войната

Две салати от руски произход украсяват обичайно новогодишните трапези в постсъветското пространство –  “Шуба”, включваща херинга и цвекло, и картофената салата “Оливие” (позната у нас като “руска”, б. пр.). Множество ресторанти в Киев обаче са ги премахнали от менютата – заради войната.

Тетяна Митрофанова, собственичка на гостилницата “За два заека” в историческия център на украинската столица, изобщо не се колебае: десет месеца след нашествието на руската армия тези ястия нямат място на масата.

“Трябва да обърнем страницата”, обобщава 58-годишната жена, седнала на едно от канапетата в своя ресторант, където организира новогодишна вечер с концерт чак до сутринта.

“Това ще е за мен първа година без салати “Оливие” и “Шуба”, добавя ресторантьорката, която смята да поднесе вместо тях традиционни киевски гозби, например пълнен костур.

Кулинарните аспекти на родолюбието в Украйна се развиха особено силно след 2014 г., когато Крим бе анексиран от Москва, а после с подкрепа от Русия започна и въоръжено въстание в Донбас, Източна Украйна.

Вижте и

Руското нашествие, започнало на 24 февруари по заповед на Владимир Путин, на свой ред пришпори украинския гастрономичен патриотизъм, който стигна върха си през юли – Украйна издейства ЮНЕСКО да впише в своя списък на застрашеното нематериално културно наследство “културата на борша” – супа, за чиято родина се обявява и Русия.

Една победа на Украйна в тази “война за борша”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре