Сега четете
Самозванци прибират парите на отчаяни хора, за да лекуват алкохолизъм и наркомании

Самозванци прибират парите на отчаяни хора, за да лекуват алкохолизъм и наркомании

Доц. Соня Тотева е дългогодишен бивш началник на Центъра по наркомании и клиниката в Суходол, както и един от основателите на клубовете „Анонимни алкохолици“, които през декември навършиха 33 години.

-Доц. Тотева, как се стигна до създаването на клуба на анонимните алкохолици, навремето пиенето се смяташе за порок, а не за заболяване…

– Клубът е учреден на 5 декември 1989 година. Това бе времето, когато настъпи преходът, и имаше едно движение и надежда сред хората. Аз ях чувала от мои колеги и от хора, които чест пътуват, за тези клубове, които съществуват в много страни, но най-популярни са в САЩ. На практика това движение представлява групи за взаимопомощ, където хора се подпомагат един други в битката за отказване на алкохола.

– Защо има такъв успех, според Вас?

– Да, това е интересен въпрос. Обикновено лечението на един алкохолик се състои в даване на лекарства, детоксикация е първият етап. Може да се приложи също иглотерапия, това се прави на много места и има доказан ефект. Главното обаче е психотерапията, която се прави от квалифицирани психолози. Това обаче е професионална помощ и струва пари, каквито много от семействата на хората с алкохолна зависимост не могат да отделят. Специално психотерапията е скъпо лечение, а освен това клиниките за лечение на зависимости у нас са твърде малко. Така именно се зараждат тези групи, в които взаимната помощ е безплатна, а подрепата от околните – силна. Американски психиатър учредява това движение през 1935 година и то съществува вече около 90 години. Има един популярен израз, че да се създаде такава група за взаимопомощ, с нужни двама души и чайник. Доказано е, че когато се споделя опит от хора, зависими от алкохол, това помага за преодоляване на влечението към алкохола. Много повече помага от лечението с лекарства, с имплантиране на ампули, което се прави и досега.

– Може ли да се каже обаче, че зависимостта от групата замества другата зависимост? Във вашата практика като цяло срещали ли сте замяна на една зависимост с друга?

– Това се среща доста често, като в повечето случаи новата зависимост е към лекарства. Много често се наблюдава злоупотреба с бензодиазепини, които заменят зависимостта към алкохол. Или пък зависимост към хазарт. Общо взето, в специализираната литература съществува понятието „зависима личност“. Това е личност, която често развива зависимост към хора. Много често това е към майката, особено при мъже алкохолици със свръхпротективна майка. Има зависимост и към партньор, но никъде не съм срещала, че зависимостта от алкохол може да се трансформира в зависимост от групата на Анонимни алкохолици. През последните години се създадоха доста филми, в които хора с психологични и психиатрични проблеми посещават такива групи. Успеваемостта в тези групи е 50 на сто – тоест 50% от участниците не се завръщат повече към употребата на алкохол. Точно на този въпрос е посветена новата ми книга, която се надявам да излезе в края на януари. Там е описано създаването н това движение у нас и някои от най-често задаваните въпроси от алкохолно зависимите и семействата им. А основното в нея са 16 изповеди на хора, които са минали през ада, опитали са какви ли не лечения и накрая са се върнали към живота благодарение на групите на „Анонимни алкохолици“.

– Какви са новите зависимости, които навлизат?

Вижте и

– В последните години основно марихуана и амфетамини, често в комбинация. Доста хора постъпват в болница с психози от тях. Зависимостите към хероин и метадон отстъпиха на по-заден план. Сред новите зависимости е интернет, аз специално имах няколко случая на хора със зависимост към гледане на порносайтове. Зависимостите към хазарт и възникване на хазартно поведение също става все по-разпространено и по-тревожно.

– Напоследък се появиха много комуни, които обаче са скъпи…

– Хората със зависимости наистина нямат много пари и аз много се дразня, че се използват нещастията на хората или се използва чувството на вина на близките, за да заплатят подобно нещо. За мен е подсъдно да се карат хората да си продадат единственото жилище за лечението на децата си. В България няма особен контрол при лицензирането на подобни дейности и идват редица самозванци, които са непознати в своите страни, и прибират парите на наивниците за лечение със същите методи, които ги има съвсем безплатно в групите на анонимните алкохолици.

Стела Стоянова, Любослоие.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
2
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре