Сега четете
Папата подава оставка, ако му се влоши здравето

Папата подава оставка, ако му се влоши здравето

Вече е ясно при какво условие папата може да се оттегли.

Писмо, с което подава оставка при непреодолими здравословни проблеми е подписал папа Франциск. Това става ясно от ново интервю с него.

В интервюто папата разкрива, че след като е бил избран през 2013 г., е подписал писмото.

Идеята е то да се използва, ако някога има тежки и постоянни здравословни проблеми, правещи невъзможно изпълнението на задълженията.

Франциск, който в събота навърши 86 години и изглежда е в добро здраве с изключение на заболяване на коляното, обяви пред испанския ABC.

Папата каза, че е дал писмото на тогавашния държавен секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне. Той остана на този пост около шест месеца след избирането на Франциск на 13 март 2013 г.

Франциск често е заявявал, че ще подаде оставка, ако здравето му попречи да ръководи Римокатолическата църква. В нея членуват 1,3 млрд. души.

Той беше попитан дали смята, че трябва да се създаде официална норма за случаите, когато здравословни проблеми или злополука пречат на папата.

Вижте и

„Аз вече съм подписал оставката си.

Тарчизио Бертоне беше държавен секретар. Подписах я и му казах: „В случай на възпрепятстване по здравословни причини или каквото и да било друго, ето моята оставка“, е цитиран да казва Франциск.

„Вие я имате. Не знам на кого може да я е дал кардинал Бертоне, но аз му я дадох, когато беше държавен секретар“, казва още той.

В интервю за Ройтерс през юли Франциск отхвърли спекулативните съобщения, че оставката му е предстояща. И повтори често заявяваната си позиция, че един ден може да подаде оставка, ако влошеното му здраве направи невъзможно управлението на Църквата. Нещо, което беше почти немислимо преди Бенедикт XVI, който сега е на 95 години, да подаде оставка през 2013 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре