Сега четете
В Аржентина откриха останки от непознат вид малки динозаври

В Аржентина откриха останки от непознат вид малки динозаври

Аржентински палеонтолози откриха непознат досега вид малки динозаври, живели на планетата преди 70 милиона години, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Националния съвет за научни и технически изследвания.

Останките са намерени близо до местността Салитрал Морено, разположена на юг от град Хенерал Рока. Специалиститe идентифицират нов вид динозавър, живял в аржентинска Патагония в края на периода креда, преди около 70 милиона години.

Новият вид е наречен Patagopelta cristata на мястото, където са намерени останките. Според учените е бил малък по размер в сравнение с други древни гущери – около 2-3 метра дължина.

Палеонтолозите са изследвали кости, открити около Салитрал Морено през 80-те години на миналия век. Специалистите не успяват да съберат пълен скелет на динозавър, но получената информация е достатъчна, за да смятат, че става въпрос за нов вид анкилозавър. Останки от тези тревопасни често са откривани в Северното полукълбо и много рядко в Южното.

Вижте и

Според една от хипотезите на специалистите размерът на Patagopelta cristata се дължи на факта, че на островите, в които се е превърнала северната част на Патагония, са успявали да оцелеят малки индивиди заради липса на храна.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре