Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 –…
Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка, както е в повечето европейски страни. Засега мярката е в сила до края на годината и от сектора са на мнение, че тя трябва да се запази. Експертите отчитат, че заради пандемичната криза и все още неовладяната силна инфлация е налице съществен процент от фалити в сферата на туристическия бизнес и до 40-50 на сто загуба от оборота на заведенията.
След 45 години работа в сектора тази есен Тони Симидчиева затвори ресторанта и пицарията си в Пловдив. Причината е липсата на квалифициран персонал и икономическата несигурност на прага на зимата.
Тони Симидчиева – собственик на ресторант: „И се увеличиха тройно цените на електроенергията, просто няма цени в ресторантите, които да бъдат толкова високи, че да могат да оправдаят съществуването на едно заведение, няма как да бъдат плащани тези сметки“.
Затова в бранша са на мнение, че поне ДДС в заведенията за хранене трябва да се запази на 9 процента, тъй като тази мярка спаси редица обекти след пандемията. В противен случай очакванията са тази зима да оцелеят основно обекти, които се намират на централно място или на популярни дестинации – като квартал „Капана“ в Пловдив.
Елин Николов – собственик на заведение: „Колеги, които не разполагат с обекти, които са в централна градска част и човекопотокът е по-малък за тях, това ДДС от 9 процента е ключово важно и те запазват възможността да оцелеят и да очакват по-хубави времена, през които да постигнат печалба, защото по-голяма част в момента просто оцеляват“.
Христиана и Симона, които са на гости в Пловдив, коментират, че в родните им градове тенденцията в сектора е същата – по-високи цени, по-малко клиенти и по-ниска покупателна способност на хората.
Христиана – студентка от Шумен: „Бих казала дори, че в Стара Загора е по-евтино от Шумен, според мен защото Шумен е по-малък град съответно може би по-малко хора ходят и трябва все по някакъв начин да има печалба заведението“.
Симона – студентка от Сливен: „Дори има едно заведение точно на Главната на Сливен имаше повече хора преди пандемията, сега особено в събота вечер може да видиш максимум 5 човека, което е тъжно“.
Браншови организации вече изпратиха писма до ресорните парламентарни комисии с искане по-ниската данъчна ставка да се запази. Те посочват, че при 9 процента ДДС чувствително са се повишили осигуровките, данък печалба и заплатите в сектора, което води и до по-високи постъпления.
Каква е вашата реакция?
Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)