Двама от българските кандидати за европейски делегирани прокурори се отказаха от надпреварата

Двама от кандидатите за европейски делегирани прокурори се отказаха от надпреварата. Това стана ясно по време на изслушването, което се извършва от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

В началото на заседанието стана известно, че двама от осемте кандидати няма да участват в процедурата – следователят Бойко Атанасов не дойде на изслушването, а прокурорът от Софийска градска прокуратура Иван Кучиев е подал заявление, че се отказва, предава БТА.

По време на изслушването членовете на колегията задаваха въпроси на кандидатите за устройството на европейската прокуратура и функциите на европейските прокурори. Стана известно, че част от прокурорите не са внасяли и работили по изготвянето на обвинителен акт за икономически престъпления – злоупотреби със средства на ЕС.

Процедурата за избор на европрокурори беше обявена на 27 юли. В момента европрокурорите от България са девет души при предвидени десет. Преди три месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска те да станат 15 заради сериозната натовареност.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев, припомня Лекс.бг

Вижте и

През февруари, когато ПК на ВСС стартира трета процедура за единственото останало вакантно място, нямаше кандидати.

Настоящата процедура е четвъртата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре