Помните ли стрия виц на Мирча Кришан за „краставицата, която съдържа 90% вода“? До същите висини на водно съдържание достигна и сиренето.
35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Това сочи проучване на „Активни потребители”, цитирано днес от Нова тв.
Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки съдържанието е било над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%. Той се предлага на щанда под името „Свежо сирене“.
Този продукт няма нищо общо със сиренето, посочва молекулярният биолог д-р Сергей Иванов. „При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират”, обясни още д-р Иванов тази сутрин. „То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии”, казва и Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според Присадашки продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.
Д-р Иванов обясни също, че цената не е гаранция за качество. „Половината от скъпите марки – над 16 лева на килограм, са с повече вода”, обясни той.
“Това показва, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти”, допълват от “Активни потребители”.