Сега четете
Ангел Ранчински и рубриката „Лични финанси“: „Въпроси и отговори“

Ангел Ранчински и рубриката „Лични финанси“: „Въпроси и отговори“

Стартирахме през месец февруари с моите приятели от „Любословие“. Направихме над 13 рубрики и днес съм решил да отговоря на въпросите, които най-често възникват от вас, зрителите.

Написал съм си основните неща, но ще се опитам да ви дам максимално конкретика по начин, който да бъде напълно разбираем, защото във времето наистина много въпроси възникнаха. Имахме много интересни гости, говорихме за цялата финансова палитра, недвижими имоти, ипотеки, общо застраховане, спестявания, инвестиции и така нататък, и така нататък. Днес ще отделя едни 10-15 минути, за да мога да отговоря. Избрал съм си най-често задаваните въпроси, които възникват от вас зрителите, от хората, които гледат рубриката за личните финанси. Даже съм ги сложил в категории. Кои са от най-задаваните ще започна, към най-малко задаваните.

Разбира се, в България, преди да започна да отговарям, има една много интересна тенденция, когато говорим за лични финанси. Когато начертая на хората приоритетите, които те могат да защитят или да решат в реда, който е най-важен за тях, става много интересно. Защото те казват винаги хората, че са най-важни те, след това казват, че е важно тяхното жилище, където живеят и разбира се, голяма част от българите, по-голям процент е, че на трето място е и колата. Все пак тя е движимо имущество, което е важно, удобство е, придвижваме се с нея, върши ни работа, зимата ни е топло, лятото ни е хладно. Винаги колата е на трето място като критерий, като приоритет за нас българите. Гражданската отговорност- тя е задължителна и съответно Каското – дали ще е в гараж или не и такива интересни работи. Така де, обаче, когато ние хората, които се занимаваме с финанси – влезнем в статистиката, отворим статистиката на Комисията по финансов надзор там, където се контролират всички финансови продукти, било то лични или корпоративни, нещата са обърнати наобратно.

Българинът най-много се грижа за колата си, защото тя винаги е застрахована. Задължително гражданска и в огромен процент от случаите нови коли и средно нови, са с Каско. Това е над 90% от случаите. Когато слезем вече на другия важен за нас компонент – жилище, къща, апартамент, нали недвижимо имущество – около петдесетина процента малко под 50% от българите се грижат за това нещо. Застраховат го, имат покритие и така нататък. И когато влезем в това, което те обикновено определят за най-важно, себе си, семейството, децата си, единицата семейство и съответно нали съпруг, съпруга, деца, сме под 10% защитени, което е катастрофално. От една страна ги казваме ние имуществото, недвижимото, нашият покрив и съответно и движимото имущество – кола, мотор и така нататък, а от другата страна фактите показват, че е точно обратното.

Така че идеята на тази финансова рубрика, която ние стартирахме през месец февруари и ще продължи със сигурност година -две, това е необятна материя финансите, показва, че българинът мисли, но не го прилага. Така че, най-първият и основен въпрос, който най-много идва от вас от тези рубрики, е точно за общото застраховане, което е напълно нормално. Човек се интересува дали може да му бъде по-ниска вноската за гражданска и Каско, респективно дали може да застрахова недвижимо имущество ако е лично то е апартамент, къща нали място, на което ние живеем със семействата си, и съответно ако имат нали някакъв среден, малък, голям бизнес – да застрахова бизнеса си – витрини, магазини, служебни коли и така нататък, и така нататък. Това е най-основният въпрос. Това, което ние говорихме два пъти по тоя въпрос с хора, които съм поканил във времето назад, когато говорихме за общо застраховане, нещата са много лесни там. Въпросът е ние да ползваме брокер, който или човек, който има досег до много застрахователни компании, за да му бъде избрана най-добрата оферта според неговия профил, подчертавам според неговия профил, защото никой от нас не знае къде към момента е най-добре за съответното имущество или за съответната кола. Така че тук отговорът е човек да използва професионалисти, които имат досег не само до една компания, а до възможен брой най-много компании, за да му бъде изготвена индивидуална оферта. Все пак ще се съгласите, че ние индивидуално се различаваме – възраст, колко струва колата, къща ли е апартамент ли е, панелка ли е, нова ли е, стара ли е, нали тези неща са неизбежни. Така че съветът за хората, които питат за общо застраховане е да използват брокери, които или хора, които се занимават, които имат с всичките възможни застрахователни компании отношения, професионални, за да може да се изготви тяхната оферта.

Когато отидем нагоре – следващият въпрос, който възниква най-много след общо застраховане за имуществото, са ипотеките нашият дом. Разбира се, напълно нормално, двама гости имах във времето за ипотеки, говорихме малко по-общо с първия и доста по-подробно с втория за ипотеките. Ипотеките – нещата стоят по идентичен начин с общо застраховане. Трябват ни хора, които разбират и които имат досег до няколко банки. Този ми, че във вашата банка, в която вие сте дълги години, ще ви дадат най-добрите условия, е само мит. Няма такова нещо. Много се промени пазарът на ипотеките и често пъти при нас, защото аз се занимавам с финанси, не е тайна, след като водя такова предаване и имам тази възможност да разговарям нали с вас и да ви бъда полезен, се доказа във времето, че клиентът X е примерно в банка ДСК, Уникредит,

Райфайзен, няма значение – ОББ, ЦКБ и т.н. Често пъти там не е най-добрата оферта, ние прехвърляме клиента и той си взема ипотеката от друга банка. Напълно нормално. Банките са доста различни – хем еднакви, хем различни. Така че когато влезем в ипотеките, не се притеснявайте, че друга банка само на вас ще ви даде най-доброто, ами просто пак намерете брокер, специалист, кредитен център или хора, които се занимават, за да може да ви дадат най-доброто според вашия, пак подчертавам личен профил. Важен е личният профил на човека – в цялото застраховане и в ипотекирането също. Така че съветът е ясен, използвайте такива хора. Пак за пореден път казвам по-евтино и по-добре излиза да използваме професионалисти.

Не ние сами да ходим, не ние да губим време да четем в сайтове, в интернет, да вдигаме телефона, да питаме приятели, да ходим на срещи. Това е много загубено време и когато вие сложите чертата, ще излезе по-скъпо, отколкото ако използвате професионалист. Пестенето на време, използването на професионалисти в България вече не е нещо ново, има тенденция, която както казваме с моите колеги светлина в тунела, има тенденция вече българинът наистина да търси във финансовата сфера професионалистите. Имахме цяло предаване как да ги познаем тези професионалисти. Нямате проблем, ето, който ни слуша, вдигнете телефона, свържете се с мен и колегите, ние ще ви посъветваме, и със сигурност ще ви спестим време и пари.

И когато влезнем в третото най-      интересно нещо, което българинът определя за първо, но фактически го слага последно, за нас нещата, които са свързани със спестявания, с лични инвестиции, със животозастраховане, с осигуряване на семейство, осигуряване на втора пенсия, по-добра пенсия, нещо, което е извън държавното. Там вече става много интересно, защото наистина по-малко са въпросите, но това е темата, която може би в България най-много пропускаме, най-малко сме запознати и винаги сме склонни да я пропуснем някак си. Но с оглед последните 2-3 години, изобщо световната обстановка, мащаб, COVID-19, криза и така нататък, плюс дори и войната, ако искате и самата несигурна обстановка, вече много хора са склонни да мислят вече за семейството и за себе си като обект, като предмет на застраховане плюс инвестиция.

Това е най-важното, то хич не е модерно, то съществува повече от 150 години през океана, там се е зародило много много отдавна. Но въпросът е, че тук ние може да бъдем изключително полезни на вас, защото има наистина продукти, инструменти и варианти, които да решат всички тези неща.

Когато влезнем в спестявания, плюс инвестицията, животозастраховане, комбинирани продукти, пак казвам хич не нови, а на над 100 години, но в България нова информация за нас, ние можем да бъдем изключително полезни. Защото ако излезете в Западна Европа през океана и други континенти, не стига, че хората ако ги питате кое е най-важното да защитите за вас като лице, което е в зряла възраст, лице, което изкарва по-голямата част от бюджета вкъщи, винаги ще кажат хората в тези държави – разбира се, че нас и нашето семейство.

След това е моят дом и накрая, разбира се, е колата, когато отворите техните данни на държавите, наистина хората най-напред защитават себе си и собствените си семейства и след това останалите неща, които са неодушевени предмети.

Вижте и

Така че цялостната култура и идея на тази рубрика, е ние да ви покажем на вас как може да следите най-напред себе си, хората, които са важни хората, които при определени негативни обстоятелства ще се отрази не фатално, но много негативно или много неприятно на съответно на близките хора. Така че моята молба е обърнете внимание повече върху това, има хора, които могат да ви консултират, има много варианти, те са печеливши. Спокойно може да загубите време ако искате пак ви казвам , в интернет да търсите, да четете, но всичката информация, която ще получите, ще ви докара до това, което ние вече февруари месец насам с колегите и моите гости разговаряме. Идеята е ние наистина да сме ви полезни и да ви спестим време и пари, и вие да можете от този финансов свят да излезете на печалба. Да, лоша дума, но може да използване на плюс.

Но наистина във времето в дългосрочността, говорим за дългосрочност, когато говорим за себе си говорим, за дългосрочност защото животът не е година, две, три, десет, колкото е животът на една кола, предмет, бизнес и така нататък. Ами може да е много по-дълъг, защото наследници, деца, след това внуци и така нататък, това е един процес, който е много важен и затова нарекох рубриката „Лични финанси“, защото личните финанси решават до голяма степен тъй наречената наша финансова култура и финансова грамотност, която за съжаление се оказва, че българинът поради ред причини няма. Няма да влизам в такива дълбочини, или ни липсва, или просто не обръщаме внимание, но най-голямата причина е, че ние нямаме информация. Липсата на информация, която във времето в България или на продукти, изобщо модерни такива неща, е отсъствала с години, съответно докарва най-голямата причина за нашата не дотам добра финансова култура.

Така че с това интервю искам да отговоря на трите основни въпроса -в две части изкарахме обща и специална във времето с колегите. Оттук нататък предстои вече да вкара сериозни професионалисти и хора с опит, с които да разговаряме по третата част на рубриката. Настина ще нарека лични финанси за физически лица, лични финанси за осигуряване, спестявания, застраховане на хора, инвестиции, ще влезем дълбоко в няколко рубрики, предполагам в рамките на пет до седем рубрики за месец-два, в които ще каня хора, за да ви бъдем полезни точно в тази част.

Лесно е да направим гражданската на колата, защото тя е задължителна. Когато колата е по-нова или по-скъпа, Каското по 50% близо от хората вече виждате има примери, късат се стени, стават наводнения, неща, които ние спокойно можем срещу 100-200 лева годишно да бъдем обезпечени и винаги след това да имаме достатъчно пари, за да отремонтираме съответната къща или апартамента, дори нова къща да построим зависи какво е покритието, има много варианти.

И вече, когато стигнем до себе си, сме под 10%. Така че оттук нататък в третата част наистина личните финанси ще бъдат в лично застраховане, в лични инвестиции, в лични спестявания, ще каня хора, които използват тези инструменти от много време, могат да дадат конкретика, подробности, за да сте напълно наясно как можем да ви бъдем полезни.

Защото, съгласете се, че е крайно време българите да бъдем финансово равни или поне вече сериозно догонващи Западна Европа, през океана трудно, но все пак има хора като мене и колегите и хората, които ще поканя, със сериозни знания и умения, прилагане на съответните неща, които говоря, за да може вие на практика, както казваме де юре, фактически да ги видите нещата. Така че, очаквайте следващата финансова рубрика, която ще бъде през един понеделник. Другият, разбира се, с другата рубрика ще бъде, третият понеделник на октомври, когато при мен ще е много интересен гост, с когото ще започнем точно разговорите за личните инвестиции и спестявания. Благодаря много, че бяхте с мен, до нови срещи и всичко най-хубаво.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре