Сега четете
Дадоха старт на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин

Дадоха старт на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин

XXIV зимни олимпийски игри бяха открити в Пекин в петък. Пищната церемония на националния стадион „Птичето гнездо“ започна в 14.00 ч. българско време с впечатляващо светлинно шоу, последвано от парада на нациите. Знаменосци на България бяха Мария Здравкова и Радослав Янков.

Както и преди 14 години, зрелищният спектакъл е дело на китайския режисьор Чжан Имоу, който през 2008 г. стана автор на изумителна церемония, белязана от патриотизъм и цветове. Сега той обеща, че тазгодишният спектакъл ще е „изцяло новаторски“, като в същото време призна, че е трябвало да се съобрази със зимните температури и епидемичната заплаха. По думите му в церемонията този път се включват „само“ 3000 артисти, голяма част от които са тийнейджъри.

Спортистите са поставени в изолация по силата на здравните правила и им се правят тестове всеки ден. Тъй като Пекин се придържа към стратегията за нулев ковид, не е разрешен никакъв контакт с местното население и макар че трибуните на спортните обекти ще бъдат отчасти запълнени, присъстващите ще идват с покани и ще трябва да спазват правила за социална дистанция.

Сред присъстващите на церемонията по откриването, която бе бойкотирана от няколко западни държави, начело със САЩ, в израз на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай, бяхяа около 20 световни лидери, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и руският президент Владимир Путин.

Вижте и

Историческата Олимпиада в Пекин започна още преди официалното й откриване с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда, двубои от програмата в хокейния турнир при жените и програмите на фигуристите.Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни трябваше да участват в грандиозния спортен форум, но COVID-19 непрекъснато намалява броя им. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре