Консумацията на гъби има положително въздействие върху психичното здраве на хората, сочат данни от американско проучване.
Учени от медицинския колеж на Пенсилвания анализират данни за диетата и психичното здраве на повече от 24 хиляди американци от 2005 г. до 2016 г. Средната възраст на участниците в изследването е 45 години, като мнозинството от тях (66%) са белокожи.
Оказва се, че при хората, които консумират повече гъби, има по-малък риск от депресия.
Този растителен хранителен продукт съдържа ерготионеин – антиоксидант, който защитава от увреждане клетките и тъканите в човешкия организъм. Според проучванията той помага за предотвратяване на психични заболявания като шизофрения, биполярно разстройство и депресия.
Най-консумираният вид гъби са печурките, съдържащи калий, за който се смята, че намаляват тревожността.