Боровинките са признати от учените като една от водещите храни, които имат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Намаляват риска от развитие на болестта на Паркинсон при мъжете, полезни са и за сърцето.
Боровинките съдържат огромно количество полезни органични киселини (оцетна, оксалова, никотинова, лимонена), микроелементи (желязо, калий, калций, магнезий, фосфор) и витамини (C – 63 мг, E – 14 мг, B1 – 0.02 мг, PP – 550 мг). И още – фибри (1,6%), пектини (0,6%), каротин (0,25 мг) и захари (до 8%).
Полезни свойства на боровинките:
имат активен ефект върху храненето на мозъчните клетки
нормализират храносмилателния тракт
имат противораков ефект. Значително понижават риска от рак на гърдата, хранопровода, червата
оказват положителен ефект върху хората, претърпели стрес, подобрявайки настроението: облекчават нервността и прекомерния емоционален стрес
пресните плодове са се доказали като антискорбутично средство поради високото съдържание на витамин С (4 пъти повече, отколкото в касиса)
служат като отлична превенция на загуба на зрение
укрепват имунната система, помагайки на организма да се бори със сезонните заболявания
имат антибактериални и антивирусни ефекти
оказват лечебен ефект върху състоянието на сърдечносъдовата система и нормализирането на високото кръвно налягане
алергията към боровинки е рядкост. Помага за облекчаване на хипертонични и инсулинови кризи
насърчават ускоряването на метаболизма, разграждането на подкожните мазнини и премахват излишната течност от тялото.
намаляват риска от развитие на диабет тип 2 с 26%.
Въпреки голямата стойност на продукта за човешкия организъм, ако се консумират прекомерно, може да причинят главоболие и гадене. Не се препоръчват на бременни и кърмещи жени, малки деца, хора със сърдечносъдови заболявания, гастрит, уролитиаза и панкреатит.