Сезонът на смокините започва от август и продължава до края на октомври.
Знаете ли колко полезни вещества се съдържат в една малка прясна смокиня?
– Мед (3% от дневните нужди), магнезий (2%), калий (2%), витамин В2 (2%), В1 (2%), В6 (3%), витамин К (2%)
– желязо и калций
– въглехидрати – 8 г
– фибри – 1 г.
Помагат за понижаване на кръвното налягане
Много от нас използват прекомерни количества сол в ежедневната си диета, а смокините помагат за регулиране на баланса между калия и натрия.
Подобряват процеса на храносмилане
Ако страдате от запек, смокините ще ви бъдат много полезни за справяне с този проблем. Това се улеснява от фибрите в състава и пребиотичните им свойства (храна за бактериите, които колонизират червата).
Влияят върху костната плътност
Смокините съдържат както калций, така и калий. Тези микроелементи работят заедно, за да подобрят минералната структура на костите.
Антиоксидантна активност
Корелира с количеството фенолни съединения. Тъмните смокини съдържат повече от тях, отколкото светлите. В кората им фенолите са повече, отколкото в пулпата.