Сега четете
Непопулярният път на най-новия милиардер в Русия

Непопулярният път на най-новия милиардер в Русия

От производител на шапки от норка и други стоки в Сибир, Игор Шилов се превърна в най-новия милиардер в Русия, след като компанията му за здравни грижи стана публична на борсата в Москва. Според индекса Bloomberg Billionaires Шилов е натрупал състояние от около 1 млрд. долара, след като United Medical Group бе оценена на 1.1 млрд. долара при първоначалното си публично предлагане. След IPO-то 58-годишният предприемач притежава около 55% от фирмата, която оперира под марката European Medical Center.

 

Доставчикът на здравни услуги за богатите руснаци е последната компания, която осъществява IPO, след като икономиката на страната се възстановява от коронасвиването миналата година. Предложенията на борсата в Русия започват най-натоварената година от 2013-a насам.

 

Това отчасти е лична история. Майка ми се разболя от рак и видях от първа ръка колко трудно беше да се осигури качествена медицинска помощ в Русия“, признава Шилов пред Bloomberg.

 

Той завършва университет на север – в Новосибирск през 1986 г. и на следващата година създава компания за отглеждане на норки и производство на стоки от козината им. След разпадането на Съветския съюз той започва да внася консерви, напитки и други храни в Сибир от Унгария. През 1998 г. Шилов и неговите партньори основават свой собствен производител на сокове, наречен OAO Nidan Juices. Десетилетие по-късно фирмата е продадена на Coca-Cola за неразкрита сума. Шилов обаче споделя, че е получил 250 млн. долара от сделката, с която купува контролния пакет акции в European Medical Center (EMC) през 2008 г.

 

Богати клиенти

 

Оттогава компанията, чиито клиенти включват чуждестранни посолства и професионални спортисти, е увеличила над 10 пъти приходите си – до 241 млн. евро през 2020 г. През 2012 г. частната инвестиционна компания Baring Vostok Capital купува 28% от EMC за 100 млн. долара, които по-късно продава.

 

Услугите на EMC са подобни на водещите чуждестранни клиники, разказва Шилов, добавяйки, че превантивната медицина и рехабилитацията са важни области на растеж, след като пандемията подтикна хората да се грижат по-добре за здравето си.

 

Но някои инвеститори се съмняват, че заможните руснаци ще предпочетат EMC пред западните клиники, особено след отмяна на COVID ограниченията за пътуване. Ключов риск е, че „сега богатите руснаци имат възможност да се лекуват някъде в чужбина, докато ръстът на пазара в Русия изглежда ограничен“, посочва Константин Асатуров, мениджър в Sistema Capital в Москва, който не участва в сделката.

 

EMC също е скъпа, ограничавайки потенциалния пул от клиенти. Типичното амбулаторно посещение струва 282 евро, казва компанията в своето IPO представяне. Това е почти половината от средната месечна заплата в Русия.

 

И все пак Шилов остава уверен в бъдещето на компанията, заявявайки, че очаква медицинската индустрия в страната да се развива бързо.

 

Похвален за успеха да стане милиардер, той заявява, че е бил много по-щастлив, когато печели първия си милион.

Вижте и

 

Това е просто мярка за представянето Ви като бизнесмен, както в спорта“, посочва Шилов.

 

Връзката с „Челси“

 

В изявлението си за планираното IPO миналия месец компанията заяви, че милиардерът Роман Абрамович, който е собственик на английския футболен клуб „Челси“, има дял от около 6.9% и планира да продаде акции в офертата. Говорител на Абрамович отказа да коментира.

 

Докато Русия наблюдава повишаване на IPO-тата, акциите на компаниите, които станаха публични тази година, отбелязаха спад. Fix Price Group, бюджетен търговец на дребно, се е разделил с 14% от стойността си от IPO-то си през март, докато акциите на производителя на хартия Segezha Group спаднаха с 8.5% от излизането на борсата през април.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре