Сега четете
Вкусни гозби с охлюви ще представят в търговищкото село Алваново

Вкусни гозби с охлюви ще представят в търговищкото село Алваново

Вкусни гозби с охлюви ще представят на празник в търговищкото село Алваново. Организатор на проявата, която цели да покаже характерни за региона кулинарни изкушения в изложба, е народно читалище „Йордан Миндов – 1892“, каза за БТА секретарят на културната институция Емилия Маринова.

„Празникът на охлюва“ се провежда в Алваново от 2016 г.насам. „Имаше голям интерес, тъй като рядко се срещат празници, посветени на охлюва. За съжаление, поради пандемичната обстановка през миналата година не го организирахме“, разказва Маринова. По думите й от поколения местните хора предават стари рецепти на ястия с охлюви. Най-характерна за селото е яхния с праз и охлюви. „Когато дойдох снаха в Алваново, не бях хапвала охлюв – спомня си Емилия Маринова. – Свекърва ми приготви яхния с много лук и охлюви. Изненадана бях от вкуса – така се запалих и аз, и разнообразих семейното меню“.

Охлювите се приготвят още с ориз, панирани, с лапад през пролетта. Организаторите споделят, че започват да събират охлюви след 10 май, за да избегнат размножителния период. И през цялото лято, когато превали дъжд или е росно и животинките излязат на паша. „Никога не събираме млади екземпляри, за да растат и да има през следващите години“, казват местните.

Вижте и

Празникът на охлюва в Алваново е насрочен за 29 май, на открито. Ще има танцови и музикални изпълнения на състави и индивидуални изпълнители от Търговище.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре